Grote Markt verandert drastisch: geen bussen meer. Wel bomen en fontein voor als de FC kampioen wordt

Dat de bussen van de Grote Markt gaan wisten we al een tijdje. Maar hoe het er ongeveer uit komt te zien? Daarover is vandaag meer bekend geworden. Er komt meer groen, ruimte voor waterpartijen en alle ruimte voor wandelaars en fietsers.

Met name dat laatste is natuurlijk een grote verandering. Al meer dan 100 jaar wordt de Grote Markt bediend door Openbaar Vervoer. Eerst met een stadstram en later natuurlijk met bussen. En die scheuren en lustig op los. Vraag maar aan de oom van Rooie Rinus. Vanaf 2022 zal dat verleden tijd zijn en moeten de chauffeurs van QBuzz de nieuwe route via de Diepenring volgen.

25 bomen

De nieuwe Grote Markt krijgt ook 25 bomen. Dat is niet alleen fijn voor de aanblik, maar ook verkoelend in de zomer. Een ander opvallend onderdeel van het ontwerp zijn de water-, zit- en speelelementen. Die zijn geplaatst in een herkenbare zone langs de randen van de Grote Markt waar jong en oud straks – veel beter dan nu – aangenaam kunnen verblijven. En de fontein zal van pas komen bij een bekerwinst of kampioenschap van de FC.

Ook moet voldoende ruimte overblijven voor evenementen zoals de kermis. Wethouder Roeland van der Schaaf ziet het al helemaal voor zich: “De Grote Markt moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus niet hoofdzakelijk commercieel worden benut. Je moet ergens kunnen zitten met een kop koffie, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. De bomen en waterpartijen kunnen verkoeling bieden. Mogelijk dat je daar in de winter kan schaatsen. Om gezinnen met kinderen te trekken, worden speelelementen op het plein neergezet.”

‘Kon minder’

Dan de centjes. Op dit moment is 15 miljoen euro uitgetrokken. Dat is veel geld. Maar stadsvernieuwing kost geld. En ook nodig. Kijk maar naar het Forum en omgeving. En wanneer we van deze volgende bouwput verlost zijn is de kans groot dat de Stadjers elkaar aankijken en tevreden mompelen: ‘kon minder’.

Psst, hier meer afleiding: