Grote protestactie in de plannings zaterdag: Met fakkel in de vuist in actie tegen het schofterige Den Haag

In 2018 kwamen ook al duizenden mensen bijeen om te protesteren tegen de gaswinning, onder wie Freek de Jonge. Foto: ANP/ Ferdy Damman

Het was een ellendige, treurige dag voor Groningers gisteren. Voor de zoveelste keer werd duidelijk dat de overheid lak aan de mensen in het aardbevingsgebied heeft. De collectieve verontwaardiging werkt wel verbindend, en daarom – in een onvermoeibare poging ze daar in Den Haag wakker te schudden – staat er zaterdagavond een grootse fakkelactie op de plannings.

Dat gebeurt allemaal onder de titel #RespectvoorGroningen, vertelt mede-organisator Chris Garrit. Samen met Sandra Beckerman, SP-Kamerlid maar bovenal betrokken Groninger, De Groninger Bodembeweging en het Groningergasberaad, bedacht hij het plan.

Grunn als eenheid

De fakkelactie begint om 20.00 uur, op de Vismarkt. Ook digitaal kunnen mensen aansluiten. Hoe dat allemaal precies in z’n werk gaat, wordt eerdaags bekendgemaakt. Check daarvoor www.groninger-bodem-beweging.nl. Door zij aan zij te gaan staan, met een fakkel in de vuist, willen Garrit en co de overheid laten zien dat Groningen een eenheid is, ondanks dat de overheid alleen maar verdeeldheid zaait.

In een persbericht schrijft de organisatie ook: “Met het massale protest willen we laten zien dat we het falend overheidsbeleid niet langer accepteren. Het wordt tijd dat de veiligheid van Groningers voorop komt te staan, én dat er ruimhartige financiële compensatie komt voor alle gedupeerden.”

Een fakkeltocht dus. Om 20.00 uur, op de Vismarkt.

Een niet zo plezierige traditie

Met een fakkel in actie is bovendien traditie als het gaat om protestacties die te maken hebben met de aardbevingsellende. In 2014, 2017 en 2018 brachten fakkeltochten duizenden mensen op de been in Stad. Uiteraard hopen Garrit en co dat er zaterdag weer zoveel mensen bereid zijn hun ongenoegen richting Den Haag te uiten. Maar of er deze keer ook sprake kan zijn van een tocht, is in verband met corona nog de vraag.

Protest tegen dubbele dikke bevingsellende

Behalve de chaotische stormloop op de SNN-subsidie van 10k van gisteren, en alle ellende die daarbij hoorde (zoals urenlang gefrustreerd in de digitale wachtrij staan, terwijl je niet eens weet of je ook maar een cent van dat subsidiegeld gaat zien), richt deze protestactie zich op meer bevingsellende. Het besluit van vorige week om de gaswinning komend jaar weer te verdubbelen, bijvoorbeeld. En laten we de vreselijk trage aanpak van schadeafhandeling en versterking niet vergeten.

De tweede actie in een week tijd

Afgelopen zaterdag voerden Garrit en Beckerman ook al actie tegen het schandalige overheidsbeleid omtrent de bevings onder de naam #GroningenBeweegt. Ze zetten toen de Martinitoren symbolisch in de stutten. Beckerman kondigde toen al aan dat de actie het begin zou zijn van meer acties.

Psst, hier meer afleiding: