Miljoen per jaar dokt de gemeente aan eigenaar verlept hotel in Haren voor opvang van Oekraïners. “Rijk worden over de rug van vluchtelingen”

Het voormalige Nescio Hotel in Haren. Foto: Jaspar Moulijn

Haren is een heerlijk dorp met fantastische huizen en kantoorpanden waar de rijkdom van afdruipt. Een van de weinige dissonanten is het voormalige Nescio Hotel. Dat oogt verlept en gaar. En dat is het ook. Desondanks besloot de gemeente om er Oekraïense vluchtelingen in op te vangen. En daar betaalt het stadhuis ongeveer een miljoen euro voor. Per jaar.

De nood is eind februari hoog. De oorlog in Oekraïne is uitgebroken en honderdduizenden mensen slaan op de vlucht. Velen daarvan vinden onderdak in omliggende landen. Maar een groot deel reist door naar West-Europa, naar Nederland. Om die mensen onderdak te geven zoekt de gemeente Groningen, net als vele andere gemeentes, met spoed opvanglocaties. Het oude Nescio-hotel komt daarbij al snel in beeld.

Aftands

Dat is op zich logisch. Het pand wordt al sinds oktober 2020 tot begin maart 2022 gebruikt door het COA als quarantaine-locatie voor asielzoekers met corona. Besloten wordt dat de gemeente de brut overneemt en er Oekraïners plaatst, waarvan de eersten begin maart hun intrek in het hotel nemen.

Al snel wordt duidelijk dat de brut aftands is. Te gaar om mensen voor langere tijd in op te vangen. Het hotel is 50 jaar oud en in handen van horecaman Frans Kappenburg. Die kocht het ruim drie jaar geleden om op die plek een nieuw hotel te bouwen met ernaast honderd luxere huur- en koopappartementen waarvan de bewoners gebruik zouden kunnen maken van de diensten van het hotel.

Een miljoen per jaar

Zover is het nog niet en in elk geval het komende jaar verhuurt Frans het hotel, dat rijp is voor de sloop, aan de gemeente. Voor welk bedrag is op 17 mei, als Dagblad van het Noorden een groot verhaal publiceert over het hotel, onduidelijk. De eigenaar verklapt aan de krant wel dat de verhuur van 97 hotelkamers meer zou opleveren.

Een kamer in het vroegere Nescio Hotel. Foto: Jaspar Moulijn

Inmiddels weten wij hoeveel de gemeente lapt. Een miljoen per jaar, melden betrouwbare bronnen uit de vastgoedwereld, die daar zelf ook verbaasd over zijn. “Gevalletje rijk worden over de ruggen van vluchtelingen”, appt eentje van hen. Het stadhuis bevestigt bij monde van woordvoerder Natascha van t Hooft dat het inderdaad om een bedrag “in die orde van grootte gaat”.

Contract COA overgenomen

Dat komt volgens de woordvoerder omdat de gemeente het lopende contract tussen de vastgoedman en het COA moest overnemen. “Daar zat geen onderhandelingsruimte in. We hebben wel aangegeven dat we voor de volgende periode beduidend minder willen betalen. Maar dat gaat pas op als het huidige contract afloopt.”

Bovenop het miljoen komen ook nog de kosten voor het ombouwen en pimpen van het hotel. Bewoners van Haren trokken meermalen aan de bel vanwege de slechte omstandigheden waarin de Oekraïners moesten wonen. Ze zouden slapen op pallets met een matrasje erop en kleren werden in een emmer gewassen. Bovenal zouden ze niet zelf kunnen koken en geur- en kleurloze magnetronmaaltijden voorgeschoteld krijgen. “Het duurt allemaal eindeloos en de gemeente belooft van alles, maar doet niets”, somberen ze in Dagblad van het Noorden.

Verbouwingskosten en reactie eigenaar

In datzelfde artikel zegt de woordvoerder de klachten vanuit Haren te kennen. “Er wordt met man en macht gewerkt aan verbeteringen. Maar ook de gemeente heeft te maken heeft met drukbezette aannemers en bouwondernemingen.” En jep, die knaken komen dus ook weer op het bordje van de gemeente en niet van Frans, de eigenaar.

Frans wil zelf niet bevestigen dat het gaat om ongeveer een miljoen euro. Wel beaamt hij dat de gemeente het contract tussen hem en het COA heeft overgenomen. “Dat liep tot oktober van dit jaar en is omgezet naar een nieuw jaarcontract dat op 1 april in is gegaan.” Daarnaast geeft Frans aan dat het COA er tachtig mensen plaatste en dat er nu 250 zitten. “Reken dat maar eens uit en daarbij komt: de gemeente hoeft het niet te huren.”

Psst, hier meer afleiding: