Grunn snuift dagelijks 50k coke en plaatst zich daarmee tussen A’dam en R’dam. Ook bizar veel cannabisresten in riool

Zakje coke. Foto van Corné Sparidaens

In het rioolwater van de stad Groningen zitten opvallend veel drugsresten. Hier valt uit af te leiden dat het drugsgebruik aanzienlijk is. Het gemeentebestuur vindt de situatie zeer zorgelijk.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat er in vergelijking met andere gemeenten sprake is van zeer fors cocaïnegebruik. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Zwolle zijn ook metingen verricht bij rioolwaterzuiveringen. Ook het gebruik van 3- en 4-MMC (designer- en partydrugs) tijdens feesten is zeer hoog in Grunn. Daarnaast wordt hier het meeste cannabis gebruikt van alle gemeten gemeenten.

Hoeveel wordt er gebruikt?

Het gemiddelde cocaïnegebruik in de gemeente Groningen per 1000 inwoners is naar schatting 83 lijntjes per dag. Dat ligt anderhalf tot twee keer zo hoog als de gemeenten Zwolle, Noordwijk, de regio Eindhoven en Utrecht en betekent erg veel kabouterpost. De consumptie van pure cocaïne per 1000 inwoners per dag is iets hoger dan in Rotterdam en iets lager dan in Amsterdam. De geschatte financiële omvang van de cocaïnemarkt per gemiddelde dag is 50.000 euro.

Het weekpatroon van de gemiddelde THC (primair stofje in cannabis) consumptie is redelijk stabiel en suggereert een constant gebruik van cannabis. De berekende gemiddelde consumptie van cannabis per 1000 inwoners per dag in de gemeente Groningen is ongeveer een twee tot twee en een half keer zo hoog als in de gemeenten Zwolle en Noordwijk, regio Eindhoven en Utrecht. In vergelijking met Rotterdam en Amsterdam is het gemiddelde cannabisgebruik ongeveer anderhalf keer zo hoog.

Lees meer op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: