Grunn verder als Duitse deelstaat. Henk de Haan pleit ervoor, want is helemaal klaar met Den Haag

Om de zoveel jaar borrelt het sentiment weer op om Groningen zelfstandig verder te laten gaan. Zo ook de afgelopen dagen met de verdubbelings van de gaswinning, tegen de afspraken in. En het schofferende gedoe rondom de 10k Groningen-subsidie-aanvraag.

Afsplitsen van Nederland was grofweg 15 jaar geleden een verdomd goed idee. Toen zat er nog voor honderden miljarden aan gas in de grond. Genoeg om van Groningen een soort Dubai aan de Waddenzee te maken en de plaatselijke FC de Champions League in te pegelen. Inmiddels is die natuurlijke schatkist onder onze bodem bijna opgedroogd. Volledig leeggezogen en verkwanseld door Den Haag en haar vazallen.

Die Heimat

Rest volgens vele provinciegenoten weinig anders dan de aansluiting zoeken bij Duitsland. Een van hen is Henk de Haan. De bekende en altijd enthousiaste ex-speler van FC Groningen is daartoe vandaag een campagne begonnen op social media, die op behoorlijk wat bijval kan rekenen. Volgens Henk zijn de voordelen dan ook eindeloos.

“Goedkoper tanken, om maar iets te noemen”, glundert Henk. “Ook woningen zijn veel goedkoper in Duitsland. En FC Groningen kan op termijn meedoen aan de Bundesliga, dat is een veel hoger niveau dan de Eredivisie. Datzelfde geldt voor Donar en Lycurgus. Op de A7 mogen we zo hard rijden als we willen. Grunn wordt dan ook aangesloten op het snelle ICE-treinnetwerk zodat je met een uurtje of wat in Hamburg en Bremen bent. En vooral: verlost van Den Haag. Duitsland is stabieler en heeft meer aandacht en autonomie voor de periferie. We leveren ons gas toch al aan Duitsland.”

Grapje, met kern van waarheid

Het is uiteraard een geintje van Henk. Maar wel met een serieuze ondertoon. “Vroeger hebben we gevochten om niet onder Duits juk te vallen. Nu hebben veel Groningers oprecht liever dat ze een deelstaat van Duitsland worden dan nog langer onder Den Haag te vallen. Dat zegt toch alles? Groningen is echt het ondergeschoven kindje. Dat moet veranderen. Mensen worden nog liever Duitser dan dat ze zo doorgaan. Duidelijker wordt de onvrede niet.”

Psst, hier meer afleiding: