Grunn verwacht begin april bulk aan vaccinaties: ‘Sterk versnellen vanaf dat moment’

Foto van ANP

In april komt de grote bulk van de coronavaccinaties in Groningen en Drenthe echt goed op gang. Dat verwachten de GGD’s in Noord-Nederland, meldt Dagblad van het Noorden.

Op dit moment prikken de GGD’s in Groningen, Veendam, Assen en Emmen 80-plussers. Volgende week krijgen ook de 75- tot 80-jarigen in Noord-Nederland een uitnodiging. De grote bulk moet daarna komen, al is het voor de GGD’s steeds afwachten hoe veel vaccins ze krijgen. Door vertraging bij de levering van AstraZeneca-vaccins is het allemaal wat later geworden.

“Sterk versnellen”

“We verwachten als noordelijke GGD’s vanaf begin april sterk te kunnen versnellen en treffen op dit moment voorbereidingen met nieuwe locaties’’, zegt Jos Rietveld, directeur GGD Groningen en lid van het Strategisch Kernteam van de noordelijke zorgpartijen in het ROAZ. De GGD’s zeggen ook voldoende prikkers te hebben klaarstaan om flink uit te breiden.

Ook de huisartsen en verzorghuizen in het Noorden zijn inmiddels begonnen met het vaccineren van kwetsbare mensen. “We zijn ontzettend blij dat we eindelijk starten met het vaccineren van bijna 4000 mensen uit een zeer kwetsbare doelgroep”, vertelt Sander Gerritsen, projectleider van het vaccinatieteam van Doktersdienst Groningen. “We zijn met open armen ontvangen en dat is niet zo gek, want instellingen en bewoners hebben met smart gewacht op die zo belangrijke, eerste prik. Tussen vandaag en ongeveer 20 maart bezoeken we 188 instellingen.’’

Lees meer over het Noordelijk vaccinatieprogramma in het uitgebreide artikel op Dvhn.nl.

Israël een keer als goed voorbeeld

De komende maanden worden dus steeds meer kwetsbare mensen in het Noorden gevaccineerd. Voorlopige resultaten in met name Israël, maar bijvoorbeeld ook in België laten zien dat vaccineren werkt. De druk op de zorg keldert in Israël bijvoorbeeld naar beneden, met als gevolg steeds meer versoepelings. Want als de ziekenhuizen niet meer overstromen kan er lucht in de samenleving worden gepompt.

Psst, hier meer afleiding: