Grunn vs. corona: besmettingsgraad daalt hard, Grunn lijkt te winnen

UMCG – foto van Knelis

De opmars van het corona-virus is bijna tot stilstand gekomen in Noord-Nederland. Het reproductiecijfer (R) is onder de 0,5 gedaald, wat betekent dat de kans op opleving van het virus erg klein is.

Het Noorden was al het minst getroffen landsdeel van Nederland en hoort zelfs in heel Europa bij de regio’s met het laagste aantal coronabesmettingen.

Nauwelijks nieuwe besmettingen

Vrijdag lagen er nog 45 coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen van wie acht afkomstig uit Zuid-Nederland. Er zijn afgelopen week nog wel enkele nieuwe patiënten opgenomen maar het is onvergelijkbaar met het hoogtepunt van de crisis, toen er meer dan 320 covid-patiënten in de ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe lagen.

Er zijn ook nauwelijks nieuwe besmettingen bij gekomen afgelopen week, terwijl er wel honderden inwoners getest zijn. In Drenthe zijn deze week 5 nieuwe besmettingen ontdekt, in Friesland 14 en in Groningen slechts 1.

Deze goede cijfers betekenen overigens niet dat alles weer los kan. Er hoeft maar een persoon te zijn die op een feestje acht anderen aansteekt, en we zitten weer midden in de ellende.