Haatzaaiers van Pegida willen tegen islam en vluchtelingen demonstreren in Groningen

Pegida heeft een vergunning aangevraagd om op 9 april in Groningen te demonstreren tegen vluchtelingen, ritueel slachten, TTIP, CETA en voor het uitzetten van asielzoekers. Want samen moet Nederland worden terugveroverd.

Het verzoek is nog in behandeling bij de gemeente, laat een woordvoerder weten aan Dagblad van Het Noorden. Er wordt druk overleg gevoerd met politie en Justitia over de vergunningaanvraag. Pegida is van oorsprong een Duitse anti-Islambeweging.

Onwetende sukkeltjes

Op de website van Pegida Nederland wordt de demonstratie in Groningen aangekondigd. Als die doorgaat betekent het dat Stad wordt ‘overspoeld’ met nationalisten, haters en gasten met varkensmutsjes op, niet om voor lul te staan, wel om een statement te maken.

De leider van Pegida Nederland is de afgelopen tijd in en rond de Balkan geweest om daar met een burgermilitie vluchtelingen tegen te houden. De leider van de Duitse tak kwam begin dit jaar in opspraak omdat hij zich verkleed had als Adolf Hitler.

Het is dus nog niet bekend of de demonstratie doorgaat. En daarbij komt dat het recht op demonstreren een belangrijke grondwet is. De democratie moet tegen een stootje en provocatie kunnen, ook als die uit een hoek komt waar men het liefst zo snel mogelijk af wil van belangrijke grondwetten om mensen te deporteren.

Als het aan ons ligt, past de retoriek die Pegida predikt niet in de Groningse samenleving. Laat onverlet dat ze mogen demonstreren, maar ook dat ze een tegengeluid kunnen verwachten. Plus: er is wel onvrede over de vluchtelingen en angst over de oprukkende islam. Maar door het zo op scherp te zetten, draagt Pegida niet bij aan de oplossing, maar aan het probleem.

Namelijk de kloven in de samenleving vergroten. Ze dragen bij aan meer onbegrip en haat. Tussen Groningers van Arabische komaf en Groningers van Nederlandse afkomst. Tussen mensen die in de geest van Stad barmhartig zijn en tussen mensen die oprechte angsten hebben voor de veranderende wereld.

Al eeuwen de barmhartige stad

Mocht de demonstratie doorgaan, waar we op hopen want iedereen heeft het recht om gehoord te worden, dan zullen wij oproepen tot een tegendemonstratie. Om te laten zien dat Groningen niet de stad van haat en verschil is. Maar dat hier iedereen vooral Stadjer is, ongeacht waar je wieg staat.

Beste Pegida-mensen, als je dit leest: dit is Groningen wat ons betreft, barmhartig door de eeuwen heen, weet dan dat wij in deze stad prat gaan op gastvrijheid en naastenliefde. We haten haat, polariseren en ophitsende onderbuiksentimenten die nergens op zijn gebaseerd. We veroordelen mensen niet op basis van afkomst, maar op basis wat ze betekenen voor de samenleving.

En als je onze samenleving toch wilt beschermen: misschien dan rond de ontgroeningsweken van studentenverenigingen op pad gaan in Stad om dames te beschermen tegen de ongevraagde seksuele uitspattingen van corpsballen? Dat is een grotere bedreiging voor de veiligheid in Stad dan vluchtelingen.

Voorbeelden van Stadjers die moeten oprotten volgens Pegida

.

.

Door Willem Groeneveld – en oh ja: ik ga graag de discussie met jullie aan.

Ga het gesprek aan ( comments)