Hallo Bevrijdingsfestival, liefde en een vraag…

Aftermovie Bevrijdingsfestival 2016

Nafilmpje van Bevrijdingsfestival 2016. Met Typhoon, een drone, Kensington, zon en meer.

Geplaatst door Sikkom op zondag 8 mei 2016

Een briefje namens vele lezers en onszelf. Want liefde en een vraag. Ten eerste: Stad hartje Bevrijdingsfestival. Al vanaf de eerste editie en de verliefdheid is alleen maar gegroeid. Toch is er een punt van breed gedragen zorg. Daarover later meer. Eerst de loftrompet.

Elk jaar wordt het festival professioneler. Indrukwekkender en groter. Dat heeft hele positieve gevolgen. De aantrekkingskracht van het festival dwarrelt tot ver buiten de provinciegrenzen neer. De artiesten die komen, groeien qua naam en faam mee met het festival. Waardoor er ook weer meer publiek op afkomt. Met afgelopen editie als subliem hoogtepunt, tot nu toe. Alles klopt.

Het weer. Het behaaglijke temperatuurtje. De strakblauwe lucht. De line-up. De shows die worden weggeven door Kovacs en Kensington. Het bezoek van Rutte. En vooral het afsluitende optreden van Typhoon. Wat is dat goed. Zijn show en filosofische (voor 5 mei toepasselijke) woorden, het past allemaal perfect. Hoewel. Het wordt zo druk dat Stadspark heel even op slot gaat.

Heus: Tom Odell nog populairder dan Kensington

Ongeveer 125.000 mensen komen op het door jullie georganiseerde gratis feest. Oprecht dank daarvoor. Komende editie belooft (afhangende het weer) nog bruter te worden dan die van 2016. De programmering is om van te smullen. Kraantje Pappie scoort altijd goed in thuisstad Groningen. Chef’Special trekt terecht overal volle zalen. En dan komt Tom Odell ook nog.

De enorm populaire Britse zanger treedt zelfs exclusief in Groningen op. Hij gaat, in tegenstelling tot het gros van de artiesten, naar geen enkel ander Bevrijdingsfestival. Daarvoor komen zelfs mensen van beneden de rivieren naar Stad.

Waar Chef’Special volle zalen trekt, trekt Tom volle stadions. Mocht het onverhoopt weer erg goed weer zijn, bereid je dan maar vast voor op heel veel toeloop. Ter illustratie: waar Kensington 7,5 miljoen views heeft op hun dikste YouTube-hit, heeft Odell er 140 miljoen.

Getuige de laatste editie kan dat een probleem worden. In 2016 staan mensen anderhalf uur in de rij om muntjes te kopen. Sommigen halen de muntverkoop niet en druipen halverwege af met te hoge nood, of erger: uitdrogingsverschijnselen. Want dat is ook een probleem in 2016. Het is lekker warm en dorstig weer. Water is dan belangrijk. Watertappunten dus ook.

Bevrijdingsfestival Groningen 05

Vraag

Maar er zijn amper tappunten. Nu is het zo dat water niet veel knaken voor de schatkist opbrengt. Een biertje verpatsen levert meer op. Nog meer leveren de niet ingeleverde muntjes op. 35.000 euro zelfs blijkt uit een artikel van de LC. Daar kun je heel wat vette namen mee boeken, zoals Tom Odell (whoohoo). Maar het is niet heel vriendelijk richting de bezoekers.

Integendeel. Gasten anderhalf uur in de rij laten staan, kun je als organisatie niet maken. Het is knaaktechnisch wel handig. Niemand wil nog een keer in de lange rij staan of dat iemand anders aandoen, dus koop je veel te veel muntjes voor jezelf en al je vrienden. Better safe than sorry. De muntjes kun je na afloop niet meer inwisselen. Kassa. Slimme inkomstenbron. Maar niet aardig of lief.

Een paar watertappunten op meer dan honderdduizend bezoekers is ook veel te summier. Dat is vragen om problemen. Om oplopende irritaties. Om uitdrogingsverschijnselen. Om knokken voor plekje in de rij. Zin in 5 mei 2017. Heel veel zin. Nu al zonnedansjes doen. Maar mogen er alsjeblieft iets meer muntverkoop- en watertappunten komen?

Idee

Freddy doet op Facebook onder onze post over Tom Odell een goede suggestie: “In de aanlooproute naar het Stadspark alvast muntmachines plaatsen. Geeft meer verspreiding. Daarnaast op de terugweg bakken neerzetten waar de muntjes eventueel ingegooid kunnen worden voor een goed doel. Uiteraard moeten er wel mogelijkheden zijn om de munten weer in te wisselen tegen cash, ook weer verspreid over de route.”

Kusje

Bevrijdingsfestival Groningen 2016

Ga het gesprek aan ( comments)