Video: twee mannen hand in hand door de Herestraat

LGBT Studentenvereniging Ganymedes doet de Hand in Hand Challenge. Hoe reageren de Groningers op mannen die hand in hand lopen door de Herestraat?

BNN doet het experiment eerder al in Utrecht. De presentator vraagt willekeurige mannen om een stukkie te kuieren door een drukke winkelstraat. Hand in hand, welteverstaan. De reacties: gek opkijken, nastaren en uitschelden. Zonder heel naïef te zijn, is het toch even schrikken.

Sommige homostellen lopen bewust niet hand in hand. Uit angst voor afkeuring, of erger. Bij de challenge voelen de deelnemers even hoe het is voor stellen die het wél doen en dat is best confronterend.

Herestraat

“BNN daagt ons uit de challenge aan te gaan, net als iedereen in Nederland”, zegt de presentator van het filmpje, tevens lid van LGBT Studentenvereniging Ganymedes. Zo gezegd, zo gedaan. Beste plek om het te doen? Herestraat, natuurlijk. Groningen komt prima uit de test. Hier en daar wat giechelende schooljongens, starende blikken, maar that’s it.

Stad doet het een stuk beter dan Utrecht. Toch moeten we niet de illusie hebben dat hier geen geweld en intolerantie plaatsvindt tegen andersgeaarden. Vorig jaar werd er nog een lesbisch stel aangevallen in de Oosterstraat. Zware mishandeling. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Kortom: we zijn er nog niet.

Internationale dag tegen homofobie en transfobie

Vandaag rijden leden van Student en Stad en Ganymedes rond met een bakfiets. Regenboogvlaggen brengen naar tachtig studentenverenigingen en -organisaties. Allemaal in het kader van de dag tegen homo- en transfobie.

De regenboogvlaggen zorgen ervoor dat we reflecteren en blijven praten over hoe andersgeaarden behandeld worden. Nog steeds heel belangrijk. Zelfs in het land dat van oudsher bekend staat om haar tolerantie. Ook op dagen dat de kleurige vlaggen niet overal fier prijken, moeten we beseffen dat het altijd work in progress blijft.

Ga het gesprek aan ( comments)