Hanzehogeschool stelt tentamens uit vanwege datalek: studenten zijn woest

Vrijuit konden wij en onbevoegde anderen meekijken met studenten van de Hanzehogeschool die online thuis hun tentamen deden. Met daarbij in beeld hun naam en studentnummer. Dat is een behoorlijk datalek waar de Hanze na een weekje aanmodderen nu hard op acteert. Studenten van de opleiding Commerciële Economie, Finance and Control, Bedrijfskunde en deelnemers aan de Minoren bedrijfskunde hebben zojuist een mail gekregen met de mededeling dat de tentamenweek, die morgen zou beginnen, wordt uitgesteld. En dat geldt waarschijnlijk voor meer opleidingen.

In de mail wordt eerst stilgestaan bij het datalek. “We zijn hier enorm van geschrokken en vinden het een onacceptabele situatie als jullie niet in een beschermde afgesloten digitale omgeving het tentamen kunnen maken.” Daarnaast vindt de Hanze dat iedereen eerlijke kansen moet hebben op het behalen van het tentamen. “Niet dat de één zich houdt aan de afspraken in het tentamenprotocol en de ander het tentamen haalt met behulp van derden of met extra hulpmiddelen.”

Studenten woest

Omdat de digitale surveillance tijdens de online tentamens niet meer mogelijk is, vanwege het door ons geconstateerde datalek, worden de tentamens verplaatst. “Alle tentamens van de komende week (van 18 januari t/m 22 januari) worden verplaatst en we streven ernaar om ze in de week van ( 1 t/m 5 februari) en anders z.s.m. daarna te laten plaatsvinden.”

Daar zijn de studenten uiteraard niet blij mee. Die hebben het hele weekend in de boeken gehangen om zich terdege voor te bereiden. Maar dat is dus voor Jan met korte achternaam geweest. Zo vertelt een student: “Ik zou dinsdag een herkansing hebben. Aangezien ik voor de derde keer dit tentamen moet maken, ben ik op tijd begonnen met studeren. Ik heb zelfs mijn werk afgezegd en een stuk minder tijd besteed aan mijn minor. En nu krijg ik een mail, twee dagen voor de herkansing, dat het tentamen niet doorgaat omdat ze het lek niet tijdig kunnen dichten. Tegen de tijd dat ik hem moet inhalen, loop ik veertig uur in de week stage. Ik heb geen idee hoe ik dan moet leren voor dit belangrijke tentamen.”

“Stage komt in gevaar”

Een andere vult aan: “Studenten moeten deze tentamenweek punten halen voor stage. Zonder deze punten mogen ze geen stagelopen. Het is nog onbekend wanneer de tentamens worden ingehaald, maar dan is de stageperiode waarschijnlijk al begonnen.”

Waar de studenten ook niet blij mee zijn, is het algemene mailtje dat het college van bestuur van de Hanze gisteren naar heel veel studenten heeft gestuurd. Daarin worden de studenten erop geattendeerd dat er een datalek was tijdens de tentamens. “We zijn door een journalist op de hoogte gebracht dat hij tijdens tentamens vanuit de online surveillance-omgeving kon meekijken. Aangezien studenten in beeld waren, is dit een inbreuk op de privacy.”

Geen sorry van de Hanze

Die inbreuk wordt door de Hanze-bestuurders betreurd, maar er volgt geen sorry of andere vorm van excuses in de mail. En dat nadat de Hanze in twee verklaringen over het datalek stelde dat het vooral ook de schuld van studenten was. Die zouden de linkjes hebben doorgestuurd en dat was tegen de afspraken in. Foei studenten.

En er staat nog iets opmerkelijks in de mail van de Hanze naar studenten: “Heb jij een vermoeden dat er gegevens van jou zijn verkregen door derden tijdens een online tentamen? Dan kun je dit melden.” Dat is gek. Want twee dagen geleden verklaarde de woordvoerder stellig dat maar een kleine groep studenten mogelijk slachtoffer is geworden van het datalek. Uit deze mail blijkt dat ze geen idee hebben.

Reactie Hanzehogeschool

Evanya Breuer, woordvoerder van de Hanze: “Niet alle tentamens worden uitgesteld. Er wordt nu hard gewerkt aan een oplossing voor de online surveillance. Niet elk tentamen heeft dat nodig, denk bijvoorbeeld aan een open boek-tentamen. Die kunnen gewoon doorgaan. Het is aan de opleiding om te kijken welke tentamens door kunnen gaan. Het is een hele vervelende situatie en werken hard om op korte termijn de tentamens door te laten gaan.”

Psst, hier meer afleiding: