Hartekreet Twaalfde Huis: ‘Doe eens een keer wat goeds en koop een Riepe’

De nieuwste Riepe met Herman Brood op de cover

“Ik val maar gelijk met de deur in huis. Het gaat niet zo goed met De Riepe.” Antonie Grootenhuis is in Groningen, vanuit WerkPro en dagopvang Het Twaalfde Huis, verantwoordelijk voor de straatkrant. De omzetten lopen momenteel significant terug. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

We kennen ze allemaal. De gezichten van de straat. Getekend door het leven. Vaak achtervolgd door geesten uit het verleden die zich uiten in verslavingsproblematiek en mentale problemen. Het zijn ook de verkopers van het maandelijkse straatmagazine voor Noord-Nederland. De Riepe – het Groningse woord voor stoep – probeert zo de kloof tussen dak- en thuislozen en ‘gewone’ burgers te verkleinen.

Inkomstendaling

Maar de inkomsten nemen af. “Corona is een belangrijke factor. Er waren domweg minder mensen in de stad en nog steeds is het niet zo druk als voorheen. Daarnaast kunnen mensen niet pinnen. Maar dat zit er wel aan te komen,” aldus Antonie. Hij zet zich al jaren met ziel en zaligheid in voor dak- en thuislozen en De Riepe. “De inhoud is het issue niet. We maken prachtige verhalen. Alleen die moeten wel verkocht worden.”

Ook voor de verkopers is de Riepe onzettend belangrijk. “Deze mensen komen er vaak niet meer tussen op de gewone arbeidsmarkt,” legt Antonie uit. “Voor hen is dit hun werk. En ze maken over het algemeen ook graag een praatje met de mensen. Op deze manier brengen we stabiliteit in hun leven. Dat resulteert in een mix. Sommigen zijn ex-dakloos, anderen niet. En bij de één speelt een (voormalige) verslaving meer een rol dan bij een ander.”

Vertrouwen

Maar ook dit zijn Stadjers. Inwoners van 050. En zonder de inkomsten uit de straatkrantverkoop hebben ze het zwaar. Deze bijzondere groep mensen verdient onze steun. “We kunnen wel een boost gebruiken,” vertelt Antonie eerlijk. Je herkent onze verkopers aan de pas die ze altijd om hun nek hebben. Je kan ze vertrouwen.” Dus steek de volgende keer eem ruim twee euro aan kleingeld in de broekzak en koop die Riepe. Het leest ook nog eens verrassend lekker weg.

Meer weten over wat De Riepe en het leven op straat voor de verkopers zelf betekent? Check dit artikel van een paar jaar terug over Jonny.

Psst, hier meer afleiding: