Hartje voor Nora, Diana en Charly – barmhartiger wordt het niet

Charly, bazin Nora en vriendin Diana Kroesen trekken veel bekijks als ze rond 22:30 over het hoofdstation strompelen. Charly, de hond, mist de linker voorpoot, heeft de rechterpoot in het gips en wordt in zijn karretje wat onwennig voortgetrokken door Nora.

Een meisje filmt het opmerkelijke tafereel met haar telefoon. Een man, die richting de bejaarde leeftijd kruipt, probeert in zijn beste Engels een gesprek met Nora aan te knopen. Een jonge bedelende dakloze aanschouwt de hond. Hij houdt het amper droog, zegt tegen een omstander dat het zo zielig is en vraagt vervolgens de volgende voorbijganger om een euro. Het leven gaat door. Maar voor Charly begint het vandaag opnieuw.

Gered van gewisse dood

Charly komt net als Nora uit Egypte. Verschil is dat Nora, samen met haar man, al wat langer in Groningen woont. Charly is nog niet zo lang in Stad. Nora ziet de hond tijdens een reis in Egypte letterlijk spartelen langs de kant van de weg.

Aangereden. Aan de Goden overgeleverd. Linkervoorpoot niet te redden, rechter zo naar de kloten dat die eigenlijk ook opgegeven is. Charly is eigenlijk alleen nog maar tot last. Geen eer meer aan te behalen. Hongerdood, of afgeschoten worden is het lot. Totdat Nora zich ontfermt om de hond en Diana in beeld komt. Daarover later meer.

Nora neemt de hond mee naar Groningen, waar ze hem een zo goed mogelijk leven probeert te geven. Dat is ploeteren met één poot, waarvan alle tenen zijn gebroken, maar het lukt. Nora en haar man hebben het niet breed. Al het geld dat ze overhouden, wordt opzij gezet om de hond een betere toekomst te geven. In Antwerpen is een kliniek die op maat gemaakte braces aanbiedt, inclusief karretjes om de voorpoten te vervangen. Dat is het doel.

Diana de barmhartige

Maar Antwerpen is ver weg. Reizen is duur. De hele operatie is eigenlijk niet te betalen. Sparen lukt wel, maar het streefbedrag komt maar niet in zicht. Ondertussen kan Charly amper meer lopen of staan op de enige overgebleven, maar gebroken voorpoot. Het wordt er niet beter op.

Dan stapt op het juiste moment Diana het leven van Nora en Charly binnen. Ze lopen, nou ja ploeteren, bij haar in de straat. Diana wordt gegrepen door het zielige tafereel en knoopt een gesprek aan. Het verhaal van Charly en Nora grijpt haar zo bij de strot, dat ze het niet los kan laten.

Ze moet wat doen en besluit een crowdfunding op te zetten voor Charly. Zo komt alles in een sneltreinvaart. Letterlijk. Ze komen net terug met de trein uit Antwerpen als ik ze spot op het station. Beide dames zijn bekaf. Net als de hond. Maar ze willen het verhaal graag vertellen.

Charly perst er zelfs nog wat kracht uit om enthousiast te poseren. Voorlopig zit het beestje nog in het gips. De wieltjes blijven voor altijd. Lopen met de kar gaat nog wat onwennig, maar het komt goed. Dankzij Nora, die hem niet langs de kant van de weg kon laten liggen in Egypte.

Wie is Diana?

Maar ook zeker dankzij de barmhartigheid van Diana. Die zonder twijfelen niet alleen een wildvreemde helpt met het geld sprokkelen voor de operatie, maar ook nog helemaal meegaat naar Antwerpen. Met de trein heen en weer terug. Dan heb je een goed hart. En ze vond het nog leuk ook.

“Zo leer je nog eens iemand anders kennen.” We willen Diana en Nora graag uitroepen tot helden van de week. En een Sikkom droppakket opsturen, maar helaas kunnen we haar niet vinden op sociale media. Hoewel ze wel op Facebook zit. Mocht iemand haar kennen? We horen het graag.

Wil je meer zien van Nora, Diana en Charly? Over een paar dagen besteedt Hart van Nederland aandacht aan het verhaal.

Psst, hier meer afleiding: