Havos bakt ze bruin: eigenaren moeten fiets in hitte ophalen (20 km van Stad). Politie onderzoekt de zaak

De door Han Vos gestolen fietsen staan keurig op een rij in Froombosch – foto van Han Vos

Commotie aan de Oostersingel. Havos Vastgoed heeft daar gisteren zonder pardon een lading fietsen gejat van random mensen op klaarlichte dag, omdat ze in de weg stonden. De eigenaren hebben een mail gekregen dat ze vandaag, stipt om 17:00 uur, de fiets kunnen halen in Froombosch, op twintig kilometer afstand van de Oostersingel.

Havos heeft wat winkelpanden aan de Oostersingel die niet verhuurd worden, omdat er altijd fietsen in de weg staan. Dat zegt althans Han Vos, eigenaar van het vastgoedbedrijf. Hij zegt ook dat de pandbeheerder meermalen is aangesproken, net als de gemeente en de fietseigenaren (middels een briefje). Omdat, in zijn ogen, er niks veranderde, heeft hij gister zijn Poolse klusjesmannen de stoep fietsvrij laten maken. Een stuk of dertig barrels verdwenen in de kar en werden afgevoerd naar Vos Vastgoed aan de Boerweg 4 in Froombosch. Ondertussen parkeren de Poolse klusjesmannen van Havos hun werkbus zonder schaamte midden op de stoep. Daarover onderaan het artikel meer.

Aangifte doen kan niet

Volgens de eigenaren is het allemaal lulkoek. Ze hebben geen briefjes op hun fiets gezien of wat van de pandbeheerder gehoord. Sommigen wonen daar niet eens en waren er toevallig. Een van hen is Maaike.

Ze heeft direct gebeld naar Havos en kreeg, net als andere gedupeerden, niemand aan de lijn. Vervolgens heeft ze contact opgenomen met de politie op het nummer 0900-8844 om aangifte te doen. Dat kon niet, werd haar verteld. “Aan de telefoon zeiden ze dat het een aanname is dat zij de fietsen onrechtmatig hebben weggehaald, als die in de weg stonden, mochten ze dat gewoon doen omdat het voor hun pand was. En omdat ik de fiets kon ophalen, was het geen diefstal. Ik kon dus ook geen aangifte te doen.”

Aangifte doen kan wel

Dat blijkt (gelukkig) een misverstand te zijn. Ingrid Coenen, woordvoerder van de politie, vertelt: “In algemene zin kan iedereen altijd aangifte doen. Dat geldt ook voor Maaike. Ze kan online aangifte doen of bij een bureau naar binnenlopen. Er staat zelfs al een aangifte van iemand anders ingepland vanwege hetzelfde incident. Daarnaast hebben we zowel online als op de bureaus veel terugbelverzoeken gekregen over deze zaak.”

Havos
De mannen van Havos aan het jatten

Wat de uitkomst van dat onderzoek wordt laat nog eem op zich wachten. “We moeten eerst bekijken wat er exact is gebeurd en of er bijvoorbeeld toestemming van de gemeente was. Daarnaast moeten we met Havos om tafel. Ik kan wel melden dat de zaak inmiddels in onderzoek is.”

De brutaliteit

Hopelijk zegeviert het recht dadelijk. Maar daarmee hebben de gedupeerden hun fiets nu niet terug. Terwijl ze die wel nodig hebben. Daar heeft Havos de oplossing voor. Maaike kreeg een mailtje dat ze vandaag, stipt om 17:00 uur, haar fiets kon ophalen bij Vos Vastgoed (ander bedrijf van Han Vos) aan de Boerweg 4. Omdat Han niet de beroerdste is, zat in het mailtje ook nog uitleg over hoe daar te geraken met het openbaar vervoer: “Je gaat dan bij de bushalte Hoofdweg 14 in Froombosch iets verderop de Boerweg in.”

Wij hebben ook eem gekeken welke horde Maaike moet nemen om haar fiets weer in eigen bezit te krijgen. Met de bus is ze vanaf de Oostersingel dik een half uur onderweg, het scheelt dat lijn 178 naar Froombosch om de hoek bij het UMCG vertrekt. In Froombosch is de bushalte op 400 meter van Vos, ook niet al te gek. Maar toch. Met dit weer lopen naar de bushalte, een half uur in de bus zitten en daarna weer een paar minuten lopen in fokking Froombosch omdat Han Vos je fiets heeft gejat, dat is geen pretje.

Lekker in de hitte, brandende zon en smog fietsen

En het wordt pas echt guur als Maaike aan de terugweg moet beginnen. Het is exact 19,6 kilometer fietsen van Vos Vastgoed naar de Oostersingel. En dat op een gare Swapfiet, zonder versnellings, in de dampende hitte, brandende zon en benauwende smog. Niet voor niks wordt afgeraden om vandaag buiten te sporten. Maar Han jat vrolijk tientallen fietsen en laat de eigenaren vervolgens ploeteren in deze zeer ongezonde omstandigheden.

En dat allemaal omdat, volgens Han, de fietsen in de weg stonden. Als dat hem het recht geeft om ze dan maar twintig kilometer verderop te bonjouren, kan iemand dan de werkbusjes van Havos, die regelmatig enorm fout geparkeerd staan in Stad (zoals midden op de stoep), richting Maastricht slepen? Dan sturen wij Han wel een berichtje dat hij ze daar kan ophalen.

Artikel gaat verder onder de foto

Zo rolt Havos. Janken over foutgeparkeerde fietsen, die jatten omdat ze in de weg staan, maar zelf de stoep blokkeren

Reactie Han Vos

Uiteraard is Han Vos gebeld voor een reactie. Die wil hij niet geven. “Geen commentaar.” En de verbinding wordt verbroken.

Update: toch nog een reactie via Whatsapp van Han naar aanleiding van dit artikel. Hij maakt deze opmerking omdat hij in het verleden al eens mijn privéadres heeft gedeeld met derden. Niet veel later vlogen er stenen door mijn raam.

Psst, hier meer afleiding: