Havos Vastgoed zet gestolen fietsen om 5:15 uur op mijn stoep, maakt foto van mijn huis en deelt het adres

De Poolse klusjesman maakt een foto voor zijn baas

Gerommel in de straat in alle vroegte om 5:15 uur. Kling! Klang! Beng! Duidelijk hoorbaar voor alle buren omdat overal de ramen wagenwijd openstaan in verband met de hitte. Het geluid komt bij de Poolse klusjesmannen van Havos Vastgoed vandaan. Die staan met hun werkbus en aanhanger voor mijn huis een stuk of twintig gestolen fietsen uit te laden.

Na deze daad plaatsen directeur en eigenaar Han Vos en zijn dochter Maranda Vos foto’s van de lading fietsen op social media, zowel op hun eigen kanalen als in reacties op Sikkom. Bij de foto’s schrijven ze: “Dankzij een welwillende Stadjer kunt u nu ook de fietsen in Groningen ophalen. Adres: pieeeeeeeeeeeeep. Tel: pieeeeeeeeeep.” Om het er nog even extra in te wrijven stuurt Han mij ook nog een appje: “Bedankt Willem”. Met daarbij een screenshot van de post op zijn Facebookpagina.

Wat vooraf ging

Han heeft zijn klusjesmannen opdracht gegeven voor deze actie naar aanleiding van de twee artikelen die gisteren en eergisteren op Sikkom verschenen. Daarin wordt duidelijk dat Havos Vastgoed zomaar een stuk of dertig fietsen van random mensen heeft gestolen uit de Oostersingel. Volgens Han omdat ze in de weg stonden, volgens de eigenaren en de foto’s is dat onzin. En het doet er ook niet toe. Niemand mag zomaar fietsen van de openbare weg verwijderen.

Een aantal eigenaren van de fietsen heeft ons benaderd. Mede omdat ze geen contact konden krijgen met Havos of eigenaar Han, terwijl ze die fietsen wel gewoon nodig hebben voor hun dagelijkse leven.

Artikel gaat verder onder de screenshots

Behoorlijk intimiderend

Toen ik contact opnam voor wederhoor vertelde Han dat de mensen hun fiets konden halen bij zijn bedrijf in Froombosch, op twintig kilometer afstand van de Oostersingel. Verder dreigde Han mijn privéadres te delen. Dat heeft hij al een keer eerder gedaan naar aanleiding van publicaties over Havos op Sikkom. Enige tijd later vlogen er vijf stenen door mijn raam (daarmee is absoluut niet gezegd dat Havos daarachter zat). Ook dit keer laat de vastgoedbaron het niet bij woorden, blijkt vanochtend veel te vroeg.

Twee boze klusjesmannen slingeren rücksichtslos de fietsen uit de kar en de bus. Als ik vraag wat ze aan het doen zijn en dat die fietsen naar de Oostersingel moeten, kijken ze me tof aan en zeggen: “Wat! Wat!” Na een minuut of vijf is het klusje geklaard en stappen ze weer in de bus, maar niet voordat ze een foto of video van mijn huis maken. Bij het wegrijden, rijden ze bijna over me heen.

Han Vos en Maranda Vos

Niet veel later arriveert de door mij gealarmeerde politie. Het stelen van fietsen is strafbaar, het droppen van fietsen op een veldje niet. De agenten kunnen niet veel doen, zeggen ze, behalve de fietsen inladen en meenemen naar bureau Korreweg. Dat lukt in drie of vier ritjes.

Maranda Vos, de dochter van, reageert rond 9 uur op onze Facebookpagina. Onder de berichten over de fietsendiefstal plaatst ze de foto van de fietsen, mijn huis, adres en telefoonnummer en de boodschap dat de fietsen daar op te halen zijn. Han doet hetzelfde, maar dan op zijn eigen pagina en drukt mij dat via de app dus nog eem onder de neus.

Aangifte

Wij (de uitgever NDC mediagroep en ik) gaan aangifte doen van intimidatie en het delen van mijn persoonsgegevens.

Is jouw fiets ook zonder toestemming meegenomen door Havos? Dan kun je naar politiebureau Korreweg gaan, daar staan ze in de stalling.
Psst, hier meer afleiding: