Heeft wethouder Diks eindelijk wachtgeld terugbetaald? Nee, misschien in mei

Isabelle Diks

De entree van Isabelle Diks als wethouder in Groningen is niet zonder morren gegaan. De volledige oppositie stemde tegen haar benoeming, om maar wat te noemen. Want er is veel gedoe over het wachtgeld en andere knaken. In november beloofde ze dat allemaal terug te betalen, maar vijf maanden later is daar nog niks van terechtgekomen.

De GroenLinks-politica was tot 2017, toen ze met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer werd gekozen, wethouder in Leeuwarden. Omdat ze als wethouder meer knaken pakt dan als parlementslid, maakte ze gebruik van wachtgeld. Dat vergoelijkte ze destijds in de Volkskrant vanuit een uiterst sociale, linkse en maatschappelijke inborst: “Ik ben 8,5 jaar wethouder geweest, dan heb je een bepaald bestedingspatroon.”

Vijf maanden later…

Naast gemor over het wachtgeld was er ook veel verontwaardiging over de reiskosten die ze ontving omdat ze in Leeuwarden woonde maar in Den Haag werkte. Ze bleek namelijk ook een huis in Den Haag te hebben. Hoewel ze volgens de letter van de wet recht had op de reiskostenvergoeding beloofde ze na een stevige interne reprimande ook die knaken terug te betalen aan de staatskas.

Inmiddels zijn we vijf maanden verder na haar terugbetaalbelofte. En wat blijkt: er is nog geen euro teruggekeerd in de staatskas. De gemeente Leeuwarden wacht nog op de knaken. Daarnaar gevraagd, verklaart mevrouw Diks: “Het organiseren van de terugbetaalregelingen heeft wat tijd gekost. Ik verwacht in mei te kunnen beginnen met terugbetalen.”

Dat zijn betalingstermijnen waar de burger niet mee moet aankomen bij de overheid.

Wij houden de vinger aan de pols of de knaken in mei inderdaad in de staatskas worden gestort.

Update: GeenStijl heeft een alleraardigste en accurate tijdlijn van Diks haar loopbaan gemaakt: klik.

Psst, hier meer afleiding: