Helemaal klaar met het gezeik rondom huur en woningen? Demonstreer zondag tegen het verrotte woonbeleid in Stad

Demonstranten van het woonprotest in Amsterdam in september. Foto: ANP

Van die dingen die je pas écht merkt als je er zelf mee te maken hebt: hoe ongelooflijk dramatisch en kut de wooncrisis in ons landje en ons stadje is. Gelukkig is er in Grunn een groep mensen actief die zich onvermoeibaar hard maakt voor een beter woonbeleid voor jou en mij, ook als ze er zelf lekker warmpjes bijzitten. Zondag protesteren ze tegen het verrotte woonbeleid in Nederland en Stad, onder de vlag ‘Woonstrijd Groningen’.

Een van hen is Marinus Jongman (23) student internationale betrekkingen en mede-organisator van het woonprotest. Jongman is onder andere betrokken bij S.O.S., die zich inzet voor de opvang van buitenlandse studenten zonder woonruimte. “Deels is het een principekwestie”, zegt hij over die onvermoeibare strijd aangaande de wooncrisis. “Maar we zien natuurlijk ook om ons heen wat het doet. Vrienden die de helft van hun salaris kunnen inleveren voor een veel te kleine kutkamer, bijvoorbeeld.”

Niet te spreken over al die internationale studenten die op de Stadscamping kunnen pitten vanwege het oplopende tekort aan studentenkamers, de ellenlange wachttijd voor sociale huurwoningen, de bizar hoge (huur)prijzen, en de enorme, onnodige leegstand. “In Groningen alleen al staan 1600 woningen leeg”, zegt Jongman verontwaardigd. “Waarom staan er zoveel woningen leeg tijdens een wooncrisis!?”

Tijd voor een ommezwaai

Het is hoog tijd voor een ommezwaai, vinden de partijen die zondag tijdens de Woonstrijd de barricades opgaan. “We moeten anders naar het woonbeleid kijken, want we zijn er de afgelopen tien jaar alleen maar op achteruit gegaan”, vervolgt Jongman. “Wonen is een mensenrecht, en géén middel om winst te maken. Momenteel werkt het alleen voor pandjesbazen en huisjesmelkers, maar niet voor de gemiddelde mens. Dat kan toch niet waar zijn?”

Woonstrijd Groningen weet wel hoe en wat er moet veranderen. Ze ondersteunt het landelijke Woonmanifest (overal in den lande wordt er de afgelopen weken al geprotesteerd), en voegt daar een aantal lokale eisen aan toe. ‘Want Stad en Ommelanden voelen de woningnood ook op hun eigen unieke manier’, schrijven zij in een persbericht:

Protestmars door Grunn

Zondag staan Jongman en co om 14.00 uur op de Vismarkt om te protesteren tegen de dramatische toestand waar jij – mocht je al een fijn huisje hebben – natuurlijk helemaal niks van merkt. Maar bedenk dan eem dat dat voor heel veel mede-stadjers niet ’t geval is, en dat er echt iets moet veranderen. “Het zou mooi zijn als er zoveel mogelijk mensen komen, om te laten zien dat dit zo echt niet langer kan.”

Op de Vismarkt zullen een aantal sprekers aandacht besteden aan de oorzaken van de wooncrisis, waarop een protestmars door de binnenstad zal trekken. “De route is nog een beetje onduidelijk, we moeten nog goedkeuring van de gemeente krijgen”, zegt Jongman. Zodra de gemeente akkoord geeft, verschijnt de route op de website woonstrijdgroningen.nl.

Psst, hier meer afleiding: