Hels tochtje van Bedum naar Stad vanmorgen in een bomvolle trein. ‘Veel mensen waren bang’

Hier ziet u een Arriva trein.

Reizigers die vanmorgen met de trein van Delfzijl naar Groningen reden, beleefden een hels tochtje. De trein zat zo vol, dat hij onstabiel was en op den duur helemaal schuin reed. “Veel mensen waren bang”, vertelt geschrokken passagier Serena.

Serene pakte vanmorgen de trein van 07.52 uur in Bedum. De trein had maar één wagon, waardoor er niet veel ruimte was. “Ik stond met best veel mensen op het station en iedereen moest de trein in”, blikt ze terug. “Dit paste nauwelijks en mensen stonden dicht op elkaar.”

Vanwege corona mag er maar één persoon op een bankje zitten. Maar ook deze regels gingen noodgedwongen van de baan.

Een schuine zwiepert

Als sardientjes in een blik zaten de mensen in de trein. Er kon letterlijk níemand meer bij, en daarom besloot de conducteur Sauwerd voorbij te broezen. “Hij riep om door de intercom dat we te zwaar waren.” En dat had ‘ie nog niet gezegd of de trein maakte een enge zwiepert. “Er waren heel veel mensen die zich nergens aan vast konden houden, ook oude mensen. Ze vielen bijna om toen de trein zo schuin ging.”

Toen Serena bij station Noord uitstapte hoorde ze de treinreizigers napraten over het voorval. “Ze vonden het allemaal erg eng.” Ook zou er nog iemand zijn flauwgevallen.

Volgens Bianca Drenth, de moeder van Serena, is het al maanden drama met de treinen van Arriva. Ze zitten negen van de tien keer zo vol, dat haar dochter vaak niet mee durft. “Dus dan breng ik haar maar weer”, verzucht ze.

Arriva betreurt het voorval

Een woordvoerder van Arriva zegt het voorval te betreuren. Vanwege materiële problemen vertrok de trein vanmorgen met maar één wagon, in plaats van meerdere wagons, legt hij uit. “We kunnen ons dus voorstellen dat de trein erg druk was en mensen dit als zeer vervelend hebben ervaren tijdens deze ochtendspits”.

Hij legt verder uit: “Bij Bedum was de trein inmiddels zo vol dat de machinist geen reizigers meer kon meenemen en ervoor heeft gekozen om niet te stoppen bij station Sauwerd. De machinist heeft dit in de trein omgeroepen om de reizigers hierover te informeren. De trein is op gepaste – toegestane – snelheid aan het station voorbij gereden. We hebben gehoord dat het voor reizigers een zeer vervelende rit is geweest. Dat betreuren wij natuurlijk en hopen dat deze uitzonderlijk vervelende samenloop van omstandigheden zich niet meer zal voordoen.”

Psst, hier meer afleiding: