Het grootste terras van Stad gaat weer los: Noorderzon. Maar wat is er eigenlijk te eten dit jaar?

Gezelligheid op Noorderzon (Foto: archief)

Het grootste terras van Groningen gaat vanaf morgen, donderdag 18 augustus, weer helemaal los. Zien en gezien worden, oude bekenden tegen het lijf lopen, een collega spotten met net één te veel op en heel misschien een voorstelling bijwonen. Beetje lullig het culturele gedeelte zo weg te zetten, maar voor veel Stadjers draait het om de ontmoeting, de drankjes en het eten. Daarom… een top-10, in willekeurige volgorde, van de beste plekken voor een versnapering op Noorderzon!

10 XO

Je vindt XO natuurlijk terug in de Folkinge, maar dit jaar slaan ze hun vleugels uit naar het Noorderplantsoen. Ze bereiden alles ambachtelijk en je kan hele fijne borrelplanken bij ze krijgen. Daarnaast maken ze ook uitstekende burgers. Sowieso een aanrader voor buiten Noorderzon, maar nu extra toegankelijk en laagdrempelig in ’t plantsoen.

09 Java Blusbus

Het Javaans Eetcafe is al ruim vijftien jaar een begrip in Stad. Ze hebben een oude materiaalwagen van de brandweer omgetoverd tot een prachtige foodtruck en zijn dan ook een echte blikvanger. Omdat het eten pikant is kunnen zij met hun brandweerbus afblussen op ieder festival… (pfffffff). Moar goud. Als hun eten in de truck net zo lekker is als in het restaurant zijn ze zeker een stop waard.

08 Block & Barrels

Kunnen natuurlijk niet ontbreken op dit feestje voor de stad. Vakmanschap is toch wel het woord wat ze het beste omschrijft. Hun vlees is van zeer hoge kwaliteit, maar ze zijn ook verrassend goed in het maken van een vegagerecht. Dat vlees echt niet alleen de hoofdmoot is blijkt wel uit het feit dat je hier ook terecht kan voor een veganistisch en lactosevrij aanbod.

07 Da Carlo

Het beroemde familiebedrijf aan het Gedempte Zuiderdiep gaat gewoon pizza’s bakken op Noorderzon. Dat is natuurlijk extreem goed nieuws, want het zijn ongelooflijk lekkere creaties. En al meer dan dertig jaar een begrip in Stad & Ommeland. Nergens is Groningen en Italië meer met elkaar vervlochten en hun aanwezigheid op Noorderzon is dan ook niet verrassend.

06 Hasret

De guilty pleasure van gans stappend Groningen. Een paar jaar geleden verkochten ze zogenaamd biologische shizzle. Er ontstond een dönergate en een vervelend welles-nietus-spelletje. Het rammelde in ieder geval aan alle kanten. Maar blijft staan dat na een paar halve laiders een broodje van Hasret er altijd ingaat. En iedereen verdient een nieuwe kans. Hopelijk zijn ze dit jaar eerlijk in hun uitingen.

05 Hoogeland Catering

Hier ga je heen voor de waanzinnige oesterzwambitterballen. Eigenaar Harrie is geboren en getogen in Bedum, en daarna doorgegroeid in Stad. Daar was hij onder meer eigenaar van eetcafé Klapper. Je zal merken dat niet alleen het eten in de smaak valt, maar ook de enthousiaste Groninger.

Oesterzwambitterballen. What’s not to like?

04 Fleur & Jolien Cuisine

Hebben elkaar ontmoet op Paradigm en gooiden het roer om om samen te gaan koken. Ze maken de allerbeste truffelfriet: vers gesneden frietjes met Parmezaanse kaas, truffel en een beetje peterselie. En how ‘bout them chilifries met pittige kruiden. Mmmmmmmmmmm.

03 Fortuna Doris

Een hele fijne authentieke, maar tegelijk ook hedendaagse Griek. Ze bieden je op Noorderzon de gelegenheid om gerechten te delen. En heel belangrijk: met veganistisch, glutenvrij en lactosevrij aanbod. Hun taverna in de Poele is overigens ook echt een keer een bezoekje waard, maar Noorderzon is de perfecte plek om het echte Griekenland te proeven.

02 Cow & Chicken

In de prachtige houten foodtruck van Cow & Chicken haal je heerlijke wraps, salades en broodjes. Ze zijn een verschijning op menig festival in Noord-Nederland en het is niet gek dat ze overal gevraagd worden. Ze gebruiken ecologische en biologische producten. Vanuit een Kipcaravan. Hoe grappig is dat.

01 Cooking Highlander

Na vele jaren in de beste keukens gewerkt te hebben vond chef Peter Müller dat het tijd werd voor wat anders: barbecueën en op bourgondische wijze eten serveren met pure smaken. Hij heeft een grote voorliefde voor Keltische muziek en er is dan ook een sterkte connectie met Rapalje. Eerlijk eten op een vijf meter hoge barbecue.

Psst, hier meer afleiding: