Het is menens in de strijd tegen fietsen: ‘Na vier weken wordt ‘ie verwijderd’

Stad verandert langzaam in een stalen jungle met overal hopen fietsen. Zwaar irritant voor winkeliers, gehandicapten en hulpdiensten, om maar wat te noemen. Daarom is het stadhuis al langer in standje ‘oorlog’ met de fiets. Vandaag is het nieuwe aanvalsplan, onder de noemer ‘fietsparkeren 2020’, ter goedkeuring aan de raad voorgelegd.

Met de verordening krijgt het stadhuis de bevoegdheid om een gebied aan te wijzen waar de maximale fietsparkeerduur van vier weken gaat gelden. Staat het ros langer dan de vastgestelde stallingsduur ongebruikt in het gebied, dan volgt onverbiddelijk verwijdering. Dat is heel zuur, want dan kun je voor 25 euro je fiets ophalen in de gemeentelijke loods in Vinkhuizen. Dat is echt heel ver lopen. En je bent zo een paar uur kwijt om je fiets te vinden tussen duizenden andere tweewielers.

Mogelijke gebieden

De bedoeling is dat de verordening, die nu al geldt voor het stationsgebied, vanaf het najaar van kracht wordt. En met een beetje logisch nadenken komen wij uit op de volgende gebieden die in aanmerking komen: het volledige centrum en alle wijken waar veel studenten wonen. Zeg maar de hele stad behalve het rijke Zuiden.