Het is slechts een kwestie van tijd en storm ‘Dikke Tammo’ is een feit

storm

Vol spanning en met de neuzen tegen het raam gedrukt, wachten we op Ciara. En ja, dat klinkt als een verwend pubermeisje uit My Supersweet Sixteen, maar gelukkig kunnen we de naam van de storm in de toekomst mogelijk zelf kiezen.

Ciara, tsjah, het is een naam, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Toch legt ’t wel wat extra gewicht in de schaal wanneer zo’n natuurfenomeen een naampie krijgt. Alsof er persoonlijk eem iemand deze kant deze kant op komt waaien om de boel aan gort te meppen of zo. Ciara, pittig wijfie, naar het schijnt.

Naamgever

Hoe dan ook: Ciara heet Ciara door Eumetnet, een netwerk van Europese nationale meteorologische diensten. Binnen dat netwerk heb je weer kleinere naamgeefgroepjes, waaronder eentje met Ierland, het Verenigd Koninkrijk. Ennnnn sinds kort hoort Nederland hier ook bij.

De meeste namen op onze lijst zijn echter nog Brits en Iers. Hugh, Willow en Liam, bijvoorbeeld. Maar omdat het Nederlandse KNMI er nu ook bij zit, hebben zij ook eem op eigen houtje enkele opties aan de lijst toegevoegd, onder andere Jan en Piet. Omdat de zak inspiratie kennelijk snoeihard leeg was.

Zelf suggesties insturen

Voor dit stormseizoen staan de namen vast. Helaas peanutbutter. Doe je niks meer aan. Maar er is zeker hoop voor de toekomst. Aan het eind van het stormseizoen wordt geëvalueerd of het namensysteem een succes is. Zo ja, dan kunnen Nederlanders mogelijk zelf potentiële namen insturen. Hoppah!

Dikke Tammo, bijvoorbeeld. Lijkt ons een uitstekend plan. Gewoon Tammo kan overigens ook wel, maar het systeem werkt op alfabetische volgorde. Met de D als beginletter knalt Dikke Tammo dus waarschijnlijk veul eerder over Nederland heen, terwijl het anders maar afwachten is of hij überhaupt het levenslicht ziet tijdens het stormseizoen.

Zelf betere suggesties voor stormnamen? Droppen in de comments op Facebook is leuk.

Psst, hier meer afleiding: