Het ware gezicht van de VVD – opdat u niet vergeet op 18 maart

VVD

Groningen, stem niet op de VVD als de veiligheid en toekomst van Stad en Ommeland je aan het hart gaat. Tweede Kamerlid Leegte wordt nu geofferd voor zijn telefoontje in de trein, hij biedt zelfs excuses aan en de VVD meldt dat veiligheid toch echt de grootste prioriteit is. Stukje mislukt damage control, de geest is uit de fles. Iedere Groninger kent nu het ware gezicht van de VVD.

Dat is niet het gezicht van veiligheid. Dat is niet het gezicht van oprechte excuses. Dat is niet het gezicht van medeleven met Groningen en zorgen om Groningen. Dat is niet het gezicht van het Tweede Kamerlid dat ontspoort. Nee, het gezicht van de VVD is het gezicht van de NAM. Het gezicht van het grootkapitaal dat letterlijk over lijken gaat. Het gezicht van het old boys network dat elkaar aan mooie baantjes helpt in de politiek en in het bedrijfsleven.

Het gezicht van de VVD is het gezicht waarin de belangen van het grote geld gaan boven veiligheid. Het gezicht van de bevolking bewust om de tuin leiden. Het gezicht van journalisten met een kluitje het riet insturen of liever nog ontlopen. Het gezicht van antwoorden geven op vragen, die niet worden gesteld. Het gezicht dat lak heeft aan alle wetenschappelijke waarschuwende rapporten.

Het gezicht van de VVD is dat van pappen, nathouden en rekken. Het gezicht van alles is geoorloofd, zolang de gaskraan maar vol open blijft. Het gezicht van het maakt niet uit als de halve stad sneuvelt, Ommeland in de gasbel verdwijnt, zolang de happy few maar rijker worden.

Kamp

Graffiti: L.J. van Tuinen

De VVD is het gezicht van halve historische dorpskernen die preventief gesloopt worden. Het gezicht dat je toelacht terwijl je huis beving bij beving onveiliger en onverkoopbaarder wordt. Het gezicht van de VVD is het gezicht van het monster van het pluche en de Shell, niet het gezicht van de burger, zeker niet het gezicht van de Groninger. De VVD is het gezicht van meneer Leegte, die nu wordt vervangen door een nieuwe marionet die hetzelfde beleid uitvoert.

De VVD is het gezicht van Kamp, dat constant hetzelfde riedeltje uitkraamt, waar het gros van de journalisten ook nog tevreden mee is. De VVD is het gezicht van Ter Laan tussen Bedum en Middelstum waar prachtige boerderijen zijn verworden tot ruïnes en stille getuigen zijn van de ramp die Groningen te wachten staat.

Het gezicht van de VVD staat voor alles waarom vertrouwen en geloof in de politiek tot onder het gasbelniveau is gedaald. Trap er niet in Groningen. Rutte komt vast breedlachend naar de provincie om te redden wat er te redden valt in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezing op 18 maart, met prachtige, maar loze beloftes. Trap er niet in.

Leegte heeft duidelijk gemaakt waarom Kamp onderzoek na onderzoek wil. Waarom er maar niet wordt ingegrepen, maar wordt gewacht op het zoveelste nieuwe onderzoek. Dat verandert niet met het opstappen van Leegstra als woordvoerder gasbeleid. Dit beleid verandert pas als de VVD nietig is en lange termijnvisie, en vooral de veiligheid van de bevolking boven het belang van het grote geld gaan.

Daarom een keiharde ‘fuck you VVD’. Dit lul je niet meer recht. Kom niet aan met slap gelul over veiligheid als eerste prioriteit. Wat Leegte heeft gezegd is de waarheid. Anders volgt wel een rechtszaak wegens smaad in plaats van excuses en het slachtofferen van Leegte. De Groninger en hopelijk Nederlander heeft het echte gezicht van de VVD gezien.

Opdat u niet vergeet, als u 18 maart in het stemhokje staat.

Column door: Willem Groeneveld

aardbevingen

Cartoon: Gerco van Beek

 

 

Psst, hier meer afleiding: