Heuh: rondritten voor stadjes in FC Heerenveenbus

Citytour Groningen

Groningen is volgens een maat nu een echte stad. Een noodviaduct voor de busbaan bij het station en een soort van ‘hop on hop off-bus’, die in het centrum langs hotspots rijdt. Net echt. Maar niet helemaal. Daarvoor is de citytourbusorganisatie toch een beetje te kneuterig.

Vooropgesteld: heel mooi natuurlijk dat Groningen voor toeristen zo interessant is geworden dat er een heuse citytourbus door het centrum kart om toeristen van hotspot naar hotspot te rijden. Een paar keer per dag vertrekt de bus vanaf het Kwinkeplein voor een grote tour (12 euro) of een kleine tour (5 euro). De bus rijdt dan langs toeristische trekpleisters als Lage der A, de Apenrots en meer kenmerkende locaties.

Toerist in eigen Stad

Tof voor toeristen. Maar ook mooi voor Groningers, volgens de organisatie dan. Op Facebook zijn ze een campagne begonnen om ook Groningers aan boord te krijgen. Toerist in eigen stad zeg maar. Colin Mooijman laat met OOGTV zien dat je als Groninger nog genoeg kunt ontdekken in eigen stad. Maar of Summer Holiday Bus (zoals de organisatie heet) dat ook flikt? Dan moeten ze wel wat doen aan hun wervende teksten op Facebook, anders stapt geen enkele authentieke Groninger aan boord.

Neem deze tekst bijvoorbeeld, die sinds een dag of wat op de Facebookpagina van de organisatie staat: “Oh wat n geschikte dag voor een Citytour in en om Groningen! Beetje wind, regen en zon en u zit heerlijk relaxed en droog in onze luxe FC Heerenveen spelersbus! Kom naar de bushalte aan het Kwinkenplein en beleef het mee. Ook verrassend leuk voor de echte stadjes. Rara waar reden we hier?”

Voor de echte stadjes

Oké, ten eerste: het is SC Heerenveen. Geen FC Heerenveen. Sportclub in plaats van Footballclub. In Groningen speelt de FC. In het dorp speelt de SC. Onthoud dat mensen van Summer Holiday Bus. Ten tweede: er zijn maar bar weinig Groningers die vrijwillig in de spelersbus van Heerenveen stappen. Ja, misschien na een avondje zuipen in Stad om de boel onder te kotsen. Maar niet zomaar zonder gun op je hoofd om wat toeristische hotspots te checken. Regel dan gewoon de spelersbus van de FC.

Ten derde: wie of wat zijn stadjes? Waarschijnlijk worden Stadjers bedeoeld. Maar kom aan, Stadjers is een officiële naam, net als Stad dat is. Stadjers schrijf je dan ook met hoofdletter. Zoals het heurt. En dan is het ook nog een Stadjers in plaats van Stadjes. Als je Stadjers in de bus wilt hebben, wat wij best begrijpen want dat is prima volk om aan boord te hebben en er is genoeg te zien in eigen Stad, spreek ze dan wel met de juiste naam aan en martel ze niet met de bus van de rivaal.

Je gaat toch in Amsterdam ook geen citytours doen in de Feyenoordspelersbus, of wel dan?

Psst, hier meer afleiding: