Heuj! Er is weer vette nieuwe kunst te bewonderen in Galerie Grote Markt. De pop-upgalerie van Vindicat en Sikkom

De kunst van deze twee nieuwe jonge kunstenaars is vanaf nu te bewonderen in de pop-upgalerie.

In de ruimte achter de voorgevel van sociëteit Mutua Fides van Vindicat is weer een nieuwe lading kunst te bewonderen. Dit keer mogen de talentvolle Sander Van der Bij (29) en Matias Salgado (22) hun creaties exposeren.

De ruimte werd 1 juni voor het eerst omgetoverd tot expositieruimte voor jonge, talentvolle kunstenaars uit Grunn, een project waarvoor Sikkom en Vindicat de handen ineen hebben geslagen, met als gezamenlijk doel: de stad een stukje toffer maken.

Koud en dromerig versus druk en warm

Elk kwartaal komt er nieuwe kunst te hangen. De drie maanden hiervoor hing het werk van Marianne Brouwer (27) en Sebastiaan Rodenhuis (28) in de galerie. Nu is het dus de beurt aan Sander en Matias.

Waar de werken van Marianne en Sebastiaan gescheiden werden opgehangen, hangt dat van de nieuwe kunstenaars door elkaar. Het werk van Sander is koud en dromerig, en dat van Matias druk en warm. “Een leuk contrast, en daarom mooi om met elkaar af te wisselen”, zegt Sander.

Een tortilla fotograferende landschapsfotograaf

Sander noemt zichzelf landschapsfotograaf. Hij bouwt 3D-maquettes en miniaturen die hij vervolgens fotografeert en bewerkt. Zijn landschappen zijn deels fictie, en deels werkelijkheid. “Er zijn heel veel verwachtingen van fotografie”, legt hij uit. “Dat het de waarheid moet vertellen, dat het dingen moet registreren. Daar speel ik mee; ga ik tegenin.”

Sander met zijn pronkstuk. Een ijsberg, wat eigenlijk een blok piepschuim was.

Zo hangt er een foto in de galerie wat ooit een tortilla was. “Ik laat er vloeistof op vloeien, zoals verf en ecoline. En dat fotografeer ik dan. De structuur van de tortilla, de oneffenheden die erop zitten, maken dat het lijkt alsof er hoogteverschil waar te nemen is.” Het werk waar hij misschien wel het meest trots op is, was ooit een stuk piepschuim. Het stelt nu een ijsberg voor, in de zee.

Schilderijen met Argentijnse invloeden

Matias, geboren en getogen in Buenos Aires, verwerkt zijn Argentijnse roots in zijn schilderijen. Daar gebruikt hij foto’s en films voor maar ook zijn eigen herinneringen. De schilderijen zijn deels echt, en deels abstract. Je moet zelf nadenken over wat je ziet, dat moet niet in één oogopslag duidelijk zijn. De kleuren die hij gebruikt zijn ‘creamy’, gebaseerd op het straatbeeld van Argentinië.

Matias gebruikt Argentijnse beelden voor zijn kunst.

“Ik verwerk altijd mensen in mijn schilderijen. Vaak gaat het om zomerse beelden. Zwemmende mensen, blote lijven, mensen die eten.” Voor het schilderij waar hij mee op de foto staat, gebruikte hij een foto van zijn broer. Die maakte hij ooit op een luie zondagochtend. Zijn broer zat op bed, en het was een rommeltje in de kamer.

Sander en Matias zijn twee van de acht jonge kunstenaars die een plekje wisten te veroveren in de pop-upgalerie van Sikkom en Vindicat. Een strenge, deskundige jury selecteerde hun werk uit 81 aanmeldingen. Over drie maanden zijn er weer twee nieuwe kunstenaars aan de beurt.

Psst, hier meer afleiding: