Hier kwam je jarenlang voor al je legerdump, maar nu sluiten Sip’s Dump en Viking Schietsport de deuren

Sip Dump en Outdoor versus broertje Viking Schietsport.

Originele legerjassen, -schoenen, -handschoenen en -zakmessen. Decennia lang kon je ’t kopen in Sip’s Dump en Outdoor in de Gelkingestraat. Voor een paar luchtbuksen en allerhande attributen moest je bij de buurman zijn: Viking Schietsport. Beide winkels, die gerund worden door Jorn Wever (33), sluiten eind december de deuren.

Een leek, iemand die de ballen verstand heeft van ‘legerdump’, kijkt zijn of haar ogen uit in de winkel van Wever. Dat ligt, blijkbaar, helemaal volgestouwd met spullen die defensie niet meer nodig heeft. ‘Van over de hele wereld halen wij het beste wat de strijdmachten te bieden hebben’, valt te lezen op de website. Dat gaat dan niet alleen om kleding, ook om legerpetten, scheppen, rugtassen, noem het maar op. Van het Nederlandse leger, maar ook uit bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk.

Deels zijn die spullen tweedehands, maar sommige spullen worden ook nieuw ingekocht, vertelt Jorn. “Dat gaat dan vooral om modekleding met een militair tintje.”

Eigenaar Jorn Wever en een paar luchtbuksen waar je ja bang van wordt ja.

Van technische bedrijfskunde naar handelen in legerdump

Tien jaar geleden nam Jorn, die toen net zijn studie technische bedrijfskunde had afgerond, de winkel over van Sip. “Zo’n echte baan, dat leek me niks”, blikt hij terug. “Dat je in pak moet, en zo. En dat je je moet scheren.” Hij kijkt er een beetje vies bij. “Nee hoor, niks voor mij. En toen kwam dit op m’n pad. Dus ja. Zo is ’t gegaan.”

Het moet zo’n beetje in de jaren ’80 zijn geweest dat Sip Sip’s Dump en Outdoor begon, denkt Jorn. In die tijd was er nog dienstplicht, en waren er legerspullen te over. Dat veranderde in de loop der jaren. “Defensie is ook aan ’t bezuinigen. Dat merken wij wel.”

In de winkel naast Sip’s Dump en Outdoor begon Jorn al snel Viking Schietsport. Vanuit Sip’s loop je er zo heen. Achter een glazen wand hangen daar een paar luchtbuksen waar je ja bang van wordt ja. Maar de dingetjes zijn er, gelukkig, slecht om een beetje op elkaar – of op andere objecten – te schieten, aldus Jorn. Airsoft heet dat. Een sport.

Sip’s Dump is ook net een museum.

Het publiek: zwervers, mannen in driedelig pak en survivalaars

Een winkel met bijzondere spullen dus; qua publiek trok het van alles aan, vertelt Jorn. “Van zwervers tot mannen in driedelig pak en mensen die veel doen aan bushcraft, survival, scouting of andere outdooractiviteiten.” Sommige kwamen voor een goede, warme legerbroek voor twee tientjes. Anderen, studenten bijvoorbeeld, fixten een outfitje voor een feest.

Met name in het verzamelen van alle spullen in de winkel beleefde Jorn veel plezier. “Ja, de jacht óp de pullen, dat was het leukste. Ik ging dan vaak naar Duitsland. Daar heb je hele grote dumps, die ook veel kleding leveren voor films en zo.”

Maar nu komt er een einde aan dit avontuur. Waarom? “Een combinatie van factoren. Corona helpt niet mee. En de online verkoop, dat vind ik geen zak aan.” Maar nog belangrijker: Jorn wil emigreren met zijn gezin, naar Zweden. De natuur lonkt!

Psst, hier meer afleiding: