Hierom is Bevrijdingsfestival Groningen de beste van het land

Nederlanders klagen graag. Zelfs als het een gegeven paard is, zoals over de bevrijdingsfestivals. Soms hebben de jenkerds valide punten. En als ik die allemaal doorneem, kom ik maar tot één conclusie: Stad heeft het beste festival van het land.

In Leeuwarden wordt het hardste geklaagd. En vaak ook wel terecht. Zo is de line up in de Friese hoofdstad echt heel karig. Zeker in vergelijking met Groningen. En dan kost een biertje ook nog meer dan in Stad. Scheelt toch eem zestien cent per kleine pils. Plus: in 058 moet je met munten betalen. Daar koop je steevast te veel van, maar het is vervolgens onmogelijk om de overgehouden munten weer in te wisselen.

Eigen eten verboden

Daarnaast is het in 058 verboden om eigen eten mee te nemen. En daarin staan de Friezen niet alleen. Bij de meeste festivals moeten chips en borrelnootjes ingeleverd worden. Eten mag wel, maar dan voor veel geld kopen bij een van de stands. Hoe anders is dat in Groningen. Gezinnen ploffen neer op het hoofdveld met de halve inloopkast aan eterij. Tucjes, pinda’s en chocolaatjes, alles ligt op het picknickkleed.

Alleen drank moet worden ingeleverd. En dat is niet zo gek. De standhouders moeten ook wat verdienen en afdragen aan het festival, zodat komende edities weer dikke namen geboekt kunnen worden. Maar ook wat dit betreft scoort Bevrijdingsfestival Grunn veel beter dan alle andere festivals. Want nergens is een biertje zo goedkoop als hier. Voor een kleintje pils wordt 2,50 euro gevraagd. Een erg schappelijke prijs, in Wageningen dokt men bijvoorbeeld 35 cent meer voor gerstenat.

Muntjes

En dat moet dan ook nog met muntjes afgetikt worden. Die eerst moeten worden ingekocht en die vaak niet inwisselbaar zijn. Of slechts bij een kassa op tienduizenden bezoekers. In assen is het zelfs helemaal onmogelijk om overgebleven muntjes in te leveren. Dat is makkelijk verdienen en hoe anders is dat in Grunn waar de muntjes helemaal zijn afgeschaft. Mede daarom trekken steeds meer mensen naar Stad.

Zo zijn afgelopen zondag erg veel Friezen te vinden op en rond de Drafbaan. Overigens niet alleen omdat in 050 alles beter geregeld is. Vooral omdat de line-up hier beresterk is. In Liwwadden moeten ze het doen met Douwe Bob en Kraantje Pappie als topacts. In Groningen struikel je over de artiesten met internationale faam. Van techno tot ouderwetse rock van bijvoorbeeld Tom Walker of Danny Vera.

Psst, hier meer afleiding: