Hierom is Noorderzon awesome

Noorderzon is niet te doen. Eem een rondje na werk eindigt steevast diep in de nacht bij een te drukke buurtkroeg. Het is te gezellig. Eén biertje lukt niet. 

Het schijnt een festival te zijn dat gaat over performing arts. Theater, muziek, beeldende kunst en meer van dat. Gister besefte ik me, tijdens het zoveelste biertje, dat het mijn twintigste Noorderzon is. Een mijlpaal. En reden om te biechten: ik heb nog nooit betaald voor een voorstelling. Toch kijk ik er elk jaar enorm naar uit.

Elite en het volk

Behalve een cultureel festijn is Noorderzon het oudste en veruit populairste foodtruckfestival van Groningen aangekleed met wat publieke kunst. Daarmee is het niet alleen van de performing art-hebbende ‘elite’, maar ook van het volk. Van Stadjers, Ommelanders en iedereen die hier ooit gewoond of gestudeerd heeft.

Alle lagen van de maatschappij komen naar Noorderzon. Vooral in de weekenden duurt een rondje vijver een eeuwigheid. Omdat je in een langzaam draaiende menselijke centrifuge stapt. En omdat om de twee meter bekend gezicht wacht. Vrienden van vroeger die je al jaren niet hebt gezien, staan pardoes voor je.

Leraren, buurtgenootjes, liefdes, vrienden van school en uit de straat, teamgenoten en collega’s van lang en kort geleden, je struikelt erover. Bij de vleet lopen ze langs. Voor iemand met een beetje wortels of leven in Groningen is Noorderzon een aaneenschakeling van jeugdsentiment en oude vriendschappen ophalen.

Hartje Noorderzon

Het mooiste is dat het mensen van allerlei pluimage zijn. De jup uit Zuid, de eeuwige student, de Stad-verlater die geluk zoekt in de Randstad, het mooiste meisje van de klas, maar ook de oude klasgenoot die al tijden werkloos is en zonder opleiding weinig kansen heeft op een welvarender bestaan. Hij Aldi-pils, wij biertjes van de stand.

Iedereen is er omdat het voor iedereen is. Het hoeft niet veel te kosten. Bier mee van de grootgrutter, plekje vinden rond de vijver, blij worden van gratis muziek en de sprookjesachtige omgeving en je hebt een top-avond. Vol met vrienden van vroeger. Waardoor het altijd lijkt alsof het gister was en ze nooit uit het oog zijn verdwenen.

You gotta love Noorderzon.

Foto’s zijn van Knelis – you gotta love Knelis too

Noorderzon Knelis 5

Psst, hier meer afleiding: