Hierom vliegen vliegtuigen ‘grasmaaiend’ boven Grunn en de rest van NL

Vraagje in de inbox: “Snappen jullie waarom vliegtuigen zulke routes afleggen? Ik hoop dat jullie een antwoord hebben. Dit zijn drie vluchten die op dit moment zijn te zien op Flightradar. Da’s toch vreemd?”

Het is inderdaad opmerkelijk. En in deze tijden van corona waarin angst en zorgen zich van iedereen meester maken, worden er al snel gekke associaties bij gemaakt. Sterker: menig completdenker weet zeker dat vliegtuigen corona sproeien om de Gele Hesjes van de Franse straten te krijgen. De screenshots van Flightradar zouden het perfecte ‘bewijsmateriaal’ zijn om zulke absurde theorie├źn te staven.

Voor Google en het kadaster

Zover gaat de inzender van de vraag niet. Zij is vooral nieuwsgierig, hoewel haar argwaan door corona wel degelijk is toegenomen. En er zijn meer mensen weetgraag, blijkt als Groningen Airport Eelde de telefoon opneemt. “Daar zijn vandaag al meerdere telefoontjes over geweest. Maar het is heel simpel: dat zijn vluchten van het kadaster of bijvoorbeeld Google om het land met foto’s en lasers goed in kaart te krijgen.”

Volgens de medewerker van Eelde vallen die vluchten nu extra op. “Er zijn amper vliegtuigen in de lucht. Dan vallen deze strepen op Flightradar ineens enorm op. Ook in de provincie vragen mensen zich af waarom er de hele tijd een vliegtuig heen en weer vliegt, terwijl het luchtruim zo goed als gesloten is. En mensen zijn toch parano├»de geworden dankzij corona, dus bellen ze sneller dan normaal. Maar er is niks aan de hand.”

Altijd in deze periode

Het is zelfs de normaalste zaak van de wereld in deze tijd van het jaar, weet de luchthavenmedewerker. “Ze gaan in deze periode allemaal omhoog omdat het doorgaans erg helder is en de bomen zijn nog vrij van bladeren, waardoor het zicht veel beter is dan in de zomer, herfst of winter. Er hang nu een vliegtuig boven Lauwersoog en een ander boven Den Bosch.”