Hij is weer in the makings! De allergrootste kerstbal ter wereld @ DOT

De grootste kerstbal van de wereld in the makings. Foto: Sebastiaan Hagewoud

Baldadige pubers en ander schorem besloten gisteren onze binnenstad af te breken. De nasleep daarvan stemt ons treurig vandaag. Maar Stad was Stad niet als er ook gewoon alweer iets ontzettend moois op ’t programma stond, waar we alleen maar heel trots op kunnen zijn: Bij DOT zijn ze vanmorgen weer begonnen met de opbouw van de allergrootste kerstbal ter wereld. Dé attractie van Grunn tijdens de kerstmaand.

“Vorig jaar hebben we een nieuwe kroon laten maken, het haakje van de kerstbal”, vertelt Sebastiaan Hagewoud van DOT. “Dat is vanmorgen geplaatst.” Daarvoor werd een dikke magneetkraan gebruikt. Werklui in ‘bergbeklimpakjes’ zijn de komende dagen nog druk met het plaatsen van led-lampjes. “6.000 in totaal.”

De kroon. Foto: Sebastiaan Hagewoud
Mannetje in bergbeklimpakje. Foto: Sebastiaan Hagewoud

De kerstbal heeft een diameter van maar liefst 26, en een hoogte van 19 meter en is daarmee met recht de aller aller allergrootste kerstbal ter wereld. De kroon heeft een diameter van 4,5 en is 6 meter hoog.

Nog eem geduld: op 6 december shined ‘ie weer

Het verlichten van de bal gebeurt traditioneel op de dag ná sinterklaas: maandag 6 december dus, ‘zodra de avond valt’. Dan jast iemand een stekker in het stopcontact en kunnen fotografen er weer op uit om het spetterende object op de gevoelige plaat te leggen. “Het exacte programma voor die dag maken we nog bekend”, vertelt Sebastiaan. Zo was er vorig jaar een gospelkoor present en was dat alles live te volgen.

kerstbal
Dit staat er weer op ’t pogram. <3

Dé vrijmibo-spot van Grunn tijdens kerst

Het is alweer de vijfde keer op rij dat de giga kerstbal wordt ‘ontstoken’. “Het is gewoon een supermooie attractie voor de stad”, vertelt Sebastiaan. “En volgens mij hebben we júist nu wel behoefte aan een beetje extra gezelligheid.” Voor DOT is het natuurlijk ook een mooie manier zichzelf in the picture te spelen. “Tijdens kerst zijn wij al jaren dé vrijmibo-plek van Groningen.” Fingers crossed dat dat, ondanks corona, ook dit jaar weer kan.

Psst, hier meer afleiding: