Historisch en karakteristiek pand aan Veemarktstraat ingeruild voor blokkendoos met zinken opbouw

Aan de Griffeweg, aan de kop van Oosterpoort, is een nieuw appartementencomplex gebouwd. Op de plek waar voorheen Bacchus Bistro in een oud en karakteristiek pand zat, staat nu een blokkendoos met zinken opbouw waarop de zon bijkans verblindend wordt weerspiegeld.

Jarenlang stond het oude pand, na sluiting van het restaurant, leeg. In die periode verpauperde het gebouw in rap tempo. Twee jaar geleden wilden we daar een verhaal over publiceren. Want stukk’n struikgewas groeiden onder de deuren en grote vensters, zo vanonder het beton de wijde wereld in. Twee van de uitstekende balustrades, met daarop het vergeelde logo van het ter zielen gegane restaurant, waren foetsie. Houtwerk en regenpijpen, dankzij de overkappings ooit aan het zicht onttrokken, verminkten het aangezicht.

Verpauperde boudel aan Veemarktstraat

De vrijgekomen ventilatieroosters waren veranderd in toegangspoorten voor ongedierte. De planken van de balustrades lieten los en bungelden boven het trottoir. Dat was gevaarlijk, want roestige spijkers staken er centimeters uit. De verloedering oogt onveilig en is zo schrijnend dat het aanzien van het straatje steeds minder fris wordt. Spijtig voor de buren, omliggende ondernemers en een noodkijk plus risico voor de duizenden dagelijkse passanten. Daarom destijds het voornemen om eem wat aandacht te besteden aan de teloorgang. Die publicatie is echter nooit verschenen.

Dat kwam omdat de eigenaar van het pand direct acteerde op de bevindingen. De brut werd aangepakt zodat ongedierte geen kans meer kreeg en voetgangers veilig over de stoep konden. En vrij snel daarna begonnen de sloopwerkzaamheden en werd de fundering voor het nieuwe optrekje gelegd. Dat had wat voeten in aarde, volgens de eigenaar van het pand, omdat de gemeente erg lang deed over definitief akkoord geven voor de ingediende vergunning. “In die tijd konden wij niet verder.”

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe appartementencomplex. We zijn erg benieuwd naar jullie menings.

Psst, hier meer afleiding: