Hoe betrouwbaar is de PCR-test voor corona? We leggen het voor aan specialisten

De PCR-coronatest van de GGD is onbetrouwbaar en zegt niets. Dat beweren coronasceptici op de sociale media. Het virus zou nauwelijks nog rondwaren in Nederland. Maar of dat klopt?

De kritiek op de coronatest komt van de Leidse biochemicus Mario Ortiz Buijsse, een zelfstandig adviseur in de farmaceutische industrie.

Populair op sociale media

Zijn theorie wordt omarmd door organisaties als Viruswaarheid, die de coronamaatregelen te drastisch vinden.

Volgens Buijsse toont een positieve testuitslag slechts aan dat iemand deeltjes van het coronavirus bij zich draagt. Dat betekent nog niet dat iemand ziek is of anderen kan besmetten, zegt hij.

Op zichzelf klopt dat wel, erkennen virologen. Je kunt het virus dragen zonder ziek te worden of anderen te besmetten. De vraag is alleen, wat doe je met die wetenschap?

Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie bij het UMCG

“We weten dat je anderen kunt besmetten als je maar heel weinig virusdeeltjes in je lichaam hebt. We weten ook dat de meeste mensen die het virus dragen al snel heel veel virus in zich hebben. En we weten dát het virus zich weer verspreidt. We weten dus genoeg om te handelen. Iedereen die het virus bij zich draagt kán het verspreiden. We willen de infectieketen doorbreken. Daarom moeten we van iedereen die het virus bij zich draagt zorgen dat die persoon het niet verder kan verspreiden.’’

Anne-Marie van Elsacker, arts-microbioloog en medisch directeur van de laboratoria Izore en Certe

“Heel veel mensen raken besmet, maar niet iedereen heeft daar evenveel last van. De meeste jonge mensen merken het niet eens. Bij de mensen die er wel ziek of erg ziek van worden, komt dat vaak door hun immuunreactie. Dat is een rechtstreeks gevolg van het virus. Zonder dat virus waren ze niet ziek geworden.”

Oude deeltjes

De coronasceptici beweren ook dat de coronatest voornamelijk oude virusdeeltjes opspoort bij mensen die dit voorjaar ziek zijn geweest en die al lang niet meer besmettelijk zijn. Het virus zou nu nauwelijks meer rondwaren.

Bert Niesters: “Onzin. Je hebt het virus een paar weken bij je en je kunt het in die tijd aantonen met de coronatest. Daarna is het echt weg.’’

Anne-Marie van Elsacker: “De test toont aan dat iemand het echte virus in de luchtwegen heeft. Het kan zijn dat het lichaam al ver is met het opruimen van het virus. Dat er nog maar een paar virusdeeltjes aanwezig zijn. Maar een positief getest persoon heeft zeker een infectie gehad. Een deel van de bevolking wordt ernstig ziek van dit virus. Iedereen die ermee in aanraking komt, speelt een rol in de verspreiding ervan. Dat proberen we met zijn allen te voorkomen. Het aantal positieve gevallen is een thermometer voor hoe het virus zich onder de bevolking verspreidt. Daar kan je als overheid naar handelen.”

Stoppen met de PCR-coronatest?

Hebben de critici gelijk? Kunnen we maar beter stoppen met een coronatest die onbetrouwbaar zou zijn en alleen maar oude, onschuldige besmettingen zou opsporen?

Bert Niesters : “Als we de deze test niet meer mogen toepassen, dan kunnen we ook virussen als hiv, hepatitis B en C niet meer aantonen met grote zekerheid. Dat betekent dan ook dat de veiligheid van bloed en bloedproducten niet meer zou zijn gewaarborgd. Ook andere testen op basis van PCR zijn belangrijk. Denk ook maar eens aan forensisch onderzoek.’’

Anne-Marie van Elsacker : “Wat is het alternatief? Helemaal loslaten en dan overrompeld worden door Covid-19-patiënten, zoals in het voorjaar in Italië? Willen we Brazilië of de Verenigde Staten achterna?”

Willen we Brazilië of de Verenigde Staten achterna?”

Zo werkt de coronatest oftewel de PCR-test

Erfelijk materiaal 

– De coronatest is een PCR-test (Polymerase Chain Reaction).

– De test spoort de bouwstenen op van het virus (het erfelijk materiaal).

– De test is speciaal ontwikkeld voor het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2).

– De test vindt geen andere coronavirussen of verkoudheidsvirussen.

PCR-testen bestaan al tientallen jaren

– Ze worden onder meer gebruikt om HIV, hepatitis en ebola op te sporen.

– Overheden en fabrikanten controleren de betrouwbaarheid van PCR-testen regelmatig.

– De wetgeving is streng en laboratoria moeten keurmerken hebben.

– Elke test kent een foutmarge. Bij de PCR-test is die kleiner dan 0,2 procent.

– Fout-positieve uitslagen ontstaan bijvoorbeeld als materiaal niet goed is afgenomen.

Bij twijfel over de uitslag wordt de test herhaald met nieuw materiaal van de patiënt.

Psst, hier meer afleiding: