Hoe de eierbal vanuit India via Engeland en WOI in Groningen is beland

Foto van Jasper Bolderdijk

Over de oorsprong van de eierbal gaan vele verhalen, sagen en mythes rond. Zeker is dat de snack sinds de jaren 050 in Stad en omgeving wordt verkocht. Maar hoe de eierbal in Groningen terecht is gekomen? Geen idee, tot de The Strait Times uit Singapore een plausibele uitleg publiceert.

De algemene consensus is dat de eierbal hier is geïntroduceerd door de 1500 Engelse militairen die een aantal jaar tijdens de Eerste Wereldoorlog in Groningen waren geïnterneerd. Nederland was neutraal in die oorlog waardoor ons land het toevluchtsoord was voor de Engelse soldaten die in België op de vlucht waren voor het Duitse leger. Commodore Wilfred Henderson wilde zich met zijn manschappen niet krijgsgevangen laten nemen en besloot met zijn drie bataljons de Nederlandse grens over te steken.

Sikkom eierbal

Engelse soldaten in Stad

Volgens internationale wetten was Nederland verplicht om deze vluchtelingen onderdak te bieden, maar dan wel zo dat ze niet zomaar weer terug konden keren naar het strijdtoneel in België. Dus werden ze geïnterneerd in een tijdelijk barakkenkamp achter de Van Mesdagkliniek, ver weg van het front. Het buurtje kreeg in de volksmond al snel de bijnaam ‘het Engelse Kamp’. Het is zeer waarschijnlijk dat deze Engelse soldaten de eierbal in Groningen hebben geïntroduceerd. Engeland kent namelijk sinds 1738 de Scotch Egg.

Engelse soldaten in hun barak in Stad

Dat baksel heeft veel overeenkomsten met onze eierbal. Een gekookt ei met daaromheen een soort vleesragout en een krokante buitenlaag. Er bestaat ook nog eens een foto van een Groningse cafetaria uit 1916 met een groep Engelse soldaten en de Scotch Egg. Maar de eierbal (of de Scotch Egg) is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook geen Engelse of Schotse uitvinding. Het spoor gaat nog veel verder, helemaal naar India. In het land van Hare Krishna is nargisi kofta een bekend gerecht en dat lijkt op de eierbal.

Nargisi kofta uit India

Het spoor van de eierbal

Volgens de trotse Britten staat hun Scotch Egg aan de basis van het koninklijke Indiase gerecht. Maar dat betwist The Strait Times. De Engelstalige krant schrijft dat de Britten eeuwen geleden naar India zeilden en daar onder de indruk raakten van de Mughlai nargisi kofta. Dat is een gekookt ei met daaromheen soort zachte gehaktbal van vlees, kruiden en groenten en een krokant jasje. De Engelsen hebben het recept gekopieerd en ietwat aangepast naar de Engelse smaak en zo is de Scotch Egg ontstaan, en later dus de eierbal.

eierbal
Psst, hier meer afleiding: