Hoe het Boterdiep verandert in het Almere (of Drachten, ook goed) van Groningen

Foto van Beeldbank Groningen

Een lange rechte gracht in het midden die eindigde in de diepenring ter hoogte van de Turfsinhel met daaromheen pakhuizen en ambachtslieden. Dat was ooit het Boterdiep, totdat het werd gedempt vanaf 1913 en er een brede weg voor terugkwam.

Daarmee heeft het Boterdiep veel van haar grandeur verloren. Maar niet alles. Toegegeven. De laatste jaren verpauperde de straat een beetje, waardoor het aanblik er niet beter op werd. Zonde, want het Boterdiep moest een belangrijke spil worden in het beoogde tramnetwerk dat in 2016 aangelegd zou worden. Dat zou de straat een enorme duw hebben gegeven, maar het liep anders. De tram sneuvelde op gekrakeel in politieke achterkamertjes en een niet zo heel kundige wethouder.

Booming Boterdiep

Daarna heeft het Boterdiep lang geworsteld om er wat van te maken. Maar inmiddels staan alle seinen daarvoor op groen. Het Ebbingekwartier wordt volgebouwd met huizen. Het Stadsstrand is op kruipafstand. DOT is vet. De allergrootste kerstbal ter wereld nabij is mooi. Student Hotel is een aanwinst, net als FLO en bijvoorbeeld De Prael. En wat te denken van BOEL, Buurman en Buurman, Beer& en John Mast Raam & Vloerdecoratie. Zoveel pareltjes aan het Boterdiep of op een paar minuutjes lopen.

Het Ebbingekwartier wordt volgebouwd

Dan vergeten we nog bijna het Platformtheater en met name Simplon, wat al jaaaaaaren een van de culturele hotspots van Stad is. En met de komst van het nieuwe cultuurhuis, waarin onder andere NNO en Club Guy en Roni een vast onderkomen krijgen, wordt er nog meer leven in de buurt gepompt. En dan wordt de oude monding van het Boterdiep bij de Turfsingel ook nog enorm gepimpt. Met een nieuwe kade, groen park, terrassen, volop zitplaatsen langs het water en oog voor historie.

Goudmijn voor investeerders

En dat allemaal hartje Stad, parallel aan de Nieuwe Eb en vlakbij het Noorderplantsoen. Niet gek dus dat investeerders massaal oude, gedateerde en (eerlijk is eerlijk) ook wat verpauperde panden slopen. Daar valt in deze upcoming binnenstadbuurt veel meer geld uit te halen. Geld maken is ook helemaal niet erg, en beter zelfs dat langs het Boterdiep volop nieuwe appartementen verschijnen. Het is alleen wel verdomd jammer dat het allemaal eentonige en bombastische blokkendozen worden.

Zo goedkoop mogelijk in de architectuur, met zo min mogelijk franje. Alleen het laagje verf geeft de panden nog wat jeu. Verder zijn ze ogenschijnlijk louter gebouwd om zoveel mogelijk huurders te herbergen binnen de normen van het bestemmingsplan en de bouwvergunning. Dat druipt van de kleurrijke, doch grijze muren af. Zonde.Psst, hier meer afleiding: