Hoe Viraal Vandaag en Viral Trendz liegen en jatten om te haten en cashen

Toegegeven: ik dacht ook dat een prototype Marokkaans gastje mij klem reed op de ringweg. Maar dat ik heb dat bewust niet opgeschreven. Ten eerste omdat het er niet toe doet, is gewoon een Sjaak ongeacht afkomst. Ten tweede omdat ik het niet zeker wist.

Dat blijkt een goede keuze te zijn geweest. Inmiddels weet ik wie het is: een autochtoon met een oer-Nederlandse naam. Toch gaat het jonkie viraal als kutkansparel die heel snel moet oprotten naar zijn eigen land. Dat vele reaguurders niet verder klikken en instinctief naar de boze holle onderbuik luisteren, is logisch.

Tijdsgeest

Dat is een gegeven van deze tijd. Wen er maar aan. Want veel valt er niet aan te doen. In discussie gaan is veelal kansloos. In een paar draadjes op Dumpert, waar het racisme van afdruipt, heb ik me gemeld als schrijver van het artikel en bestuurder van de auto met de mededeling: “Hallo, het was geen Marokkaan.”

Wordt gewoon overheen gelezen. Drie reacties later is het alweer een kut-Berber die, net zoals al zijn Allah-broeders, een rondje ring op de trekhaak verdient. Onbegonnen werk. Maar het zijn maar mensen die niks beters te doen hebben dan boos zijn op Facebook. Niet te serieus nemen. Kwalijker is dat deze lui bewust gevoed worden.

Viraal Vandaag

Door bijvoorbeeld Viraal Vandaag. Dat is een grote community op Facebook met ongeveer 630.000 volgers. Daarachter zitten meerdere sites, waaronder: viraalvandaag.com en vvandaag.nl. Beide sites kopten groot: “Marokkaan snijdt Nederlandse man af op de snelweg maakt auto kapot en rijdt weg.” Met daaronder mijn gejatte artikel.

Het stuk van Sikkom is één op een overgenomen met om de alinea een banner om te cashen. Ons filmpje is zonder toestemming van Youtube geript en geplaatst op hun eigen player. Op Facebook wordt het naar 630.000 volgers gestuurd met de smeuïge tekst: “Levenslang opsluiten. Wie kent deze gestoorde gozer. Levensgevaarlijk.”

Gejat artikel op Viraal Vandaag en originele stuk op Volkomenkut

Bewust ten onrechte Marokkaan de schuld geven

Dat is allemaal niet zo netjes. Boos zijn over iemand zijn gedrag en ondertussen zelf het werk van iemand anders gappen en daarmee cashen. Dat intellectuele eigendom ook nog eens verminken, zoals dat juridisch heet, door de kop zomaar te wijzigen. En het allerergste: ‘de Marokkaan’ zonder bewijs er de schuld van geven.

Resultaat van de valse beschuldingen: honderden, duizenden reacties vol haat tegen Marokkanen, Allah, buitenlanders, alles en iedereen. Zelfs tegen mijn persoontje, omdat ik die kut-Marokkaan niet terug zijn grot in het berbergebergte heb geschopt. Alle reden dus om eem contact op te nemen met Viraal Vandaag.

Wie of wat de f*ck is Viraal Vandaag?

Dat kan via Facebook of via een mail-adres dat op de website staat. Meer geeft Viraal Vandaag niet van zichzelf bloot. Er is geen informatie te vinden over het bedrijf achter de site, geen telefoonnummer, geen adres, noch een KvK-nummer zijn zichtbaar op de pagina. In het register van de KvK staat niks ingeschreven onder ‘Viraal Vandaag’.

Dan maar een pb’tje op Facebook. Volgens het sociale media platform reageert Viraal Vandaag doorgaans binnen enkele minuten, dus dat moet goed komen. Ik vraag vriendelijk om het adres voor de factuur van het artikel en meld dat ik een stukje ga pennen en daarom een vraag heb: waarom hebben jullie er een Marokkaan van gemaakt?

Kritische vraag is een ban

De vraag wordt inderdaad binnen enkele minuten gelezen. Maar de reactie blijft uit. Ook na wat aandringen blijft het stil. Sterker: ik word geblokkeerd. Mijn berichtjes komen niet meer aan. Ondertussen heeft Viraal Vandaag wel het artikel offline gehaald, maar dat temt mijn nieuwsgierigheid niet. Integendeel. Waarom en wie, kom dan!

Recent artikel op Viraal Vandaag en zelfde artikel uit 2015 op Viral Mundo

Lekker Marokkanen bashen, want dat scoort

Een groot deel van de artikelen op de sites is gejat, blijkt na het kopiëren van enkele alinea’s in Google. De content komt van onder andere Volkomenkut, Dumpert, Geenstijl, maar ook van traditionele media als AD. Dat gebeurt steevast zonder bronvermelding. Wat verder opvalt: Viraal Vandaag is wel heel erg gefocused op Marokkanen.

Vooral als Marokkanen slecht in het nieuws komen, besteedt Viraal Vandaag er met chocoladeletters en opruiende teksten aandacht aan. In het geval van ons artikel gaat dat dus zelfs zover dat ze van de verdachte, die gewoon een naam als ‘de Vries’ heeft, een Marokkaan maken. Maar dat doet Viraal, blijkt uit snel onderzoek, vaker.

Waarom?!?

Daarom hebben we drie prangende vragen voor de beheerders van de site: 1- Waarom steel je zonder bronvermelding al die artikelen en filmpjes van andere media? Waarom ben je zo gefixeerd op Marokkanen? Waarom zet je ‘Marokkaan’ als dader in de titel, terwijl het niet gaat om een Marokkaanse gast, ook niet tweede of derde generatie?

En vooruit, nog een vierde vraag: hoeveel geld verdien je met al dat jatten van artikelen en filmpjes van andere media? Ofwel, word je beetje slapen rijk door geld verdienen met andermans werk? Maar helaas, niemand is bereikbaar voor commentaar. Op Facebook zijn we geblokkeerd en alle andere communicatielijnen lopen dood.

Kleine greep Viraal Vandaag

Zomaar wat artikelen op Viraal Vandaag

Haten voor de clicks

Wel kunnen we zelf in een inschatting maken waarom ze dat allemaal doet. Ten eerste is het makkelijk geld verdienen. Ten tweede levert ‘Marokkaan’ in de kop heel wat meer clicks op. En ten derde, maar dit is een aanname, heeft de eigenaar allicht een hekel aan Marokkanen en misbruikt hij zijn bereik om haat aan te wakkeren.

Allemaal niet zo netjes, en dus is het ook wel logisch dat Viraal Vandaag een spelletje buck en cover speelt. Wie dat spel ook in eerste instantie speelt is Sergio Pinheiro de Oliveira uit Amsterdam. Hij is met het bedrijf Online Loyalty eigenaar van meerdere sites, waaronder viraltrendz.nl en videodump.nl met 40.000 volgers op Facebook.

Vakantie Ibiza betaald met stelerij

Ook die sites hebben het artikel en het filmpje gejat. En net als Viraal Vandaag heeft Sergio in de kop van de dader een Marokkaan gemaakt. Althans, volgens de voetnoot bij het artikel is Sergio zelf de uploader. Maar dat wordt door hem ontkend aan de telefoon. “Dat is één van mijn schrijvers geweest, die plaatst onder mijn naam.”

Hoe het kan dat er Marokkaan in de kop staat, weet de Amsterdammer niet. “Geen idee hoe dat is gekomen. Maar kun je later terugbellen? Ik sta nu op het vliegveld en ik vlieg zo naar Ibiza.” Dat kan. Lekker eem vakantie vieren betaald door het werk van Privé, Linda, Libelle, Sikkom, Dierenopvangcentrum Folyfoot en meer.

Misverstand, yeah right

Een dag later, (vandaag – zondag) reageert Sergio alsnog via Facebook. Vanwege familieomstandigheden zegt hij geen tijd te hebben voor een belletje. Maar via de chat beantwoordt hij summier een paar vragen en speelt hij vooral de vermoorde onschuld. “Sorry voor het misverstand, doe ik anders nooit, hoe kunnen we dit oplossen?”

Een misverstand is volgens de Dikke van Dale ‘1 dwaalbegrip, vergissing waardoor men elkaar of iem. niet goed begrijpt: dit gevoelen berust op een misverstand; 2 onenigheid: het misverstand dat tussen hen heerstte is eindelijk uit de weg geruimd.’ Sergio doet dit echter bewust. Het is geen misverstand, het is zijn dagelijkse business.

Links gejatte artikel doordrenkt met advertenties op Viral Trendz en rechts originele post van Dierenopvangcentrum Folytoot

“Verwarring voorkomen”

Daarbij komt: ‘hoe kunnen we dit oplossen’, doet er niet toe. Het kwaad is al geschied. Wat blijft zijn vragen, dezelfde die ik ook al probeer te stellen aan Hans. Maar net als Hans gaat Sergio niet op de concrete vragen in. Daar lult hij vakkundig omheen. Zo weet ik nog steeds niet waarom hij er een Marokkaan van heeft gemaakt.

Wel weet ik dat hij verdere verwarring wil voorkomen. Dat is een mooie term voor de boel bij elkaar jatten. En het is hem ontgaan een bronvermelding te plaatsen, “daar ik dat normaliter wel doe.” Dat valt overigens in de praktijk  tegen. Alle content op de site is gestolen en slechts bij enkele artikelen en filmpjes staat de bron vermeld.

Miljoenenbereik

Hoewel, tijdens het tikken verschijnen er steeds meer bronnen op de site. Misschien zijn de familieomstandigheden toch niet zo dringend of heeft schade repareren meer prio. Helaas heeft Sergio geen tijd om in te gaan op de vraag waarom er ineens Marokkaan in de kop staat. Enige dat hij daarover zegt: “Ik wil niet aanzetten tot haat.”

Een korte blik op zijn Facebookpagina leert dat Sergio, samen met een paar maten, de Facebookpagina Trendnieuws (930.000 volgers) beheert met wekelijks een miljoenenbereik. Daar zijn de zakelijke vrienden heel trots op, pochen ze mee op Facebook. Ze vergeten alleen te melden dat het tot stand is gekomen dankzij diefstal.

Jatten, opnieuw plaatsen en cashen

De berichten die op de Facebookpagina Trendnieuws worden gedeeld, zijn voornamelijk afkomstig van de sites videovandedag.com, dagelijksevideos.nl en tipsenideetjes.net. Al deze sites staan vol één op één gejatte artikelen, foto’s en filmpjes. Met ongeveer om de achttien woorden een banner om goed geld te verdienen.

De verhalen worden door Sergio en zijn makkers overal vandaan gegapt, van Belgische kranten, Nederlandse roddelbladen tot de Facebookpagina van Dierenopvangcentrum Folyfoot. De lijst websites en Facebookpagina’s waar de content vervolgens mee gedeeld wordt is eindeloos en bereiken wekelijks miljoenen mensen.

Boehoe Marokkanen maar zelf alles jatten

Hele slimme business van de heren Sergio (en kompanen). Amper wat doen behalve het werk van anderen jatten, daar volop mee scoren en lekker cashen getuige de shitload aan banners op al die tientallen sites. Het is alleen wel fucking hypocriet om dan anderen, Marokkanen in dit geval, de normen en waarden-les te lezen.

Net als we op publiceren willen drukken, heeft Hans met een van zijn vele websites, weer wat van ons gestolen zonder bronvermelding. Dit keer het filmpje over seks in bushokje op Grote Markt. Wat een eikels.

Links het gejatte artikel op Dagelijksevideos.nl en rechts het originele op Nieuwsblad.be

Psst, hier meer afleiding: