Hoge der A verandert in groot terras en honderden Groningse vlaggen in Stad

Bommen Berend gaat door dit jaar. Wel in iets andere vorm dan normaal, maar het Groningse feestje wordt hoe dan ook gevierd in Stad.

Bommen Berend a.k.a. Groningens Ontzet a.k.a. Gronings Ontzet a.k.a Achtentwintigsten. Niet per se het hipste feest van Stad – en da’s verdomme zacht uitgedrukt – maar desalniettemin een goeie reden om een pot bier open te trekken. Bij de vuurwerkshow, om maar eens wat te noemen.

Maar die gaat niet door, want rrrrona. Trekt teveel bekijks, denkt de gemeente. De vrees is dan dat men geen rekening houdt met de anderhalvemeterregel en zo.

Hoge der A

Geen geknal dus, maar dat betekent niet dat de bevrijding van Grunn in 1672 helemaal niet gevierd wordt. Als het aan de organisatie ligt, wordt een van Stads’ schierste plekkies, het Hoge der A, namelijk omgebouwd tot terras aan het water. Als verse borrelspot waar Groningers kalm met een kouwe in de knuist naar langsvarend grut kunnen loeren.

Prima idee. Niks mis mee. Helemaal omdat de organisatie wil dat lokale ondernemers uit de binnenstad daar hun tafeltjes neer plempen, zodat zij er ook wat aan hebben.

Om de party-party sfeer te benadrukken, komen er tevens zo’n vierhonderd Groningse vlaggen door Stad te hangen. In de binnenstad, bij het terras, boven winkels en ga zo maar door.

Onzeker

Moet wel gezegd worden: er bestaan nog grote onzekerheden over de komende editie van Bommen Berend op 28 augustus. Wel of geen kermis, het terras moet nog goedgekeurd worden, de overige invulling van de dag. Allemaal zaken waarover de gemeente en organisatie spoedig een beslissing nemen.

Andere onderdelen zijn bij voorbaat al ten dode opgeschreven. Zo is er geen buitenconcert dit jaar, maar eentje binnen in de Oosterpoort. Ook staat er al een dikke vette streep door de paardenkeuring en drafsportonderdelen.

Zit jij 28 augustus met een pilsie op het Hoge der A? Laat het weten in de comments op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: