Hond bijt twee katten dood in Beijum. Betrokkenen vechten incident online uit: “Haar verhaal is een grote leugen!”

Een Amerikaanse bully

In Beijum zijn afgelopen vrijdagavond twee katten doodgebeten door een Amerikaanse Bull (een pitbull-achtige). Het onvolprezen Beijumnieuws berichtte over het incident waarop online een fittie losbarstte tussen de betrokkenen van de hond versus die van de katten.

Een pitbullachtige hond liep los en greep zomaar een kat die in de voortuin van zijn huis aan de Boelemaheerd lag te chillen. Dat gebeurde op klaarlichte dag met erg veel mensen en kinderen die de gruwelijke moordpartij zagen gebeuren, meldt een ooggetuige aan Beijumnieuws. “Hij viel het beestje aan en sleepte hem daarna mee als prooi over het hofje richting de speeltuin. Meerdere bewoners probeerden de hond tot stilstand te dwingen, in de hoop dat hij de prooi zou loslaten, maar dat gebeurde niet. Pas bij het speeltuintje liet de hond de zwaar gehavende kat los, die toen nog wel enig teken van leven gaf.” Uiteindelijk overleefde de kat de verwondingen niet.

Twee katten doodgebeten

Iets voor dit incident gebeurde, werd om de hoek, aan de Fultsemaheerd, ook een kat aangevallen door dezelfde hond. Helaas ook met dodelijke afloop. Een medewerkster van de dierenambulance vertelt over wat ze aantrof: “De wijze waarop deze katten te pakken zijn genomen door deze hond is gewoonweg gruwelijk. Om wat voor een hond het ook gaat hier, die discussie ga ik nu niet voeren. Ik weet wel dat de hond die deed gedaan heeft, nooit meer zonder muilkorf buiten zou mogen lopen! Ik heb van deze meldingen nachten wakker gelegen. Wat deze katten is overkomen, wat een leed, vreselijk!”

Op Facebook wordt uiteraard volop gereageerd op de incidenten. Zo meldt iemand: “De eigenaresse moet op haar plek gezet worden. En de realiteit onder ogen zien. Dit kan en mag niet zo langer door gaan. Het moet nu toch ook wel duidelijk zijn lijkt mij. Want het is wachten op een volgende slachtoffer. Is het dan weer een kat of een kind. Moet er niet aan denken. Ik wens jullie heel veel sterkte!!! Met het grote verlies van jullie lieve onschuldige beestjes.”

“Als puppy stal ze alle harten”

Maar de meeste aandacht gaat uit naar de reactie van de hondeneigenaren. Sterker: die hebben in erg veel woorden hun complete verhaal naar Beijumnieuws gebonjourd. Ze trapt haar pleidooi af met: “Het zou fijn zijn als alle andere mensen hier niet een dom sensatieverhaal van gaan maken en onnozele dingen roepen over eigenaren van dit ras, of honden van dit ras. Achter het ingrijpende incident van vrijdagavond schuilt een heel verdrietig verhaal, voor alle partijen.”

Volgens de eigenaar is haar hond de liefste van de wereld. “Toen ze een puppy was stal ze gelijk alle harten van iedereen in onze buurt. Iedereen hier kent haar. En iedereen vindt haar lief én een groot voorbeeld voor hoe het óók kan, zo’n vermeende HR hond. Ziva is geen pitbull, maar een raszuivere American Bully (met stamboom). Als je dit ras Googled, zul je lezen over hun ontzettend lieve karakter en hoe zij speciaal gefokt zijn als gezinshond.”

Hond met een kattentrauma?

Daarnaast heeft ze een verklaring voor het doodbijten van de katten door haar hond. Ze hint erop dat de hond uit zelfverdediging zou hebben gehandeld. Het dier zou namelijk regelmatig worden aangevallen door valse katten in de wijk. Zoals laatst nog: “Vanuit het niks werden we ingehaald door een kat en die zette zijn voorpoten onder de oogkassen van de hond. Met de achterpoten werd de hond vervolgens helemaal opengekrabd. Godzijdank hadden we een getuige dat niet onze hond maar de kat aanviel en zonder enkele reden! Anders zou nooit iemand ons geloofd hebben. Onze hond deed niets terug. Ze liet zich volledig kapot krabben door deze kat.”

De hond en baas zouden daar zo van zijn geschrokken dat ze katten sindsdien ontwijken als de pest. Ze laten het beest zelfs uit buiten de wijk, waar geen katten zijn. Maar ja, het korte avondwandelingetje is door het park en een stukje van de wijk. En toen ging het dus mis. Bij het wisselen van de ene naar de andere lijn schiet de hond eem los. “Ze was een fractie van een seconde daardoor niet goed aangelijnd. Net genoeg om met een sprint ervandoor te gaan. Aangekomen in de Boelemaheerd zaf ik een hoop tumult. Mensen schreeuwden naar de hond die met een rotgang rond rende in de straat. Ook voor mij was ze onbereikbaar. Pas daarna begreep ik dat ze twee katten had doodgebeten. Ik schrok mij wezenloos en gaf direct mijn adres. God, wat afschuwelijk. Wat een schrik voor de mensen die hun kat zijn verloren, voor alle mensen en kinderen die het hebben zien gebeuren. Wat een grote verschrikking. Wat een angst. Wat een impact. En dat allemaal door toedoen van mijn hond.”

Waarheid of gelul?

Ze sluit haar pleidooi af met: “Maar de hond die dit aangericht heeft is geen agressieve hond. Dat is op meerdere manieren bewezen. Ze heeft inmiddels, door toedoen van aanvallende katten, wel een hekel aan katten gekregen. En een hond als deze kan heel veel schade aanrichten. Veel meer dan een klein keffertje. Om te voorkomen dat ze nog een keer schade aan kan richten, draagt ze nu buiten standaard een muilkorf. Aangelijnd blijft ze ook. En de wandelingen blijven we zoveel mogelijk buiten de wijk doen. Ik ben in prima contact met de katteneigenaren/slachtoffers.”

Haar verhaal oogst waardering. Zo pent iemand: “Elk verhaal heeft een keerzijde. Er zijn geen winnaars.” Een ander pent: “Mooi dat zij ook haar kant van het verhaal mag doen! Oordelende mensen altijd ook…” Maar er klinkt ook ferme kritiek. Zo gelooft een Beijumse het verhaal niet. “Een hond die drie keer op straat door een kat aangevallen wordt, vind ik gelijk al een zeer ongeloofwaardig verhaal. En als je wisselt van riem en je hond gaat er dan gelijk als een speer vandoor, dan heb je je hond totaal niet onder controle. Het zal thuis ongetwijfeld een lieve hond zijn. Maar op straat is het een moordmachine, in ieder geval afgelopen vrijdag was de hond totaal door het dolle heen. Deze hond zal dus ook nooit meer te vertrouwen zijn op straat.”

Aangifte

Ook mensen die betrokken zijn bij de doodgebeten katten of het hebben zien gebeuren, vinden het verhaal van de eigenaresse niet geloofwaardig. Zo zegt een ooggetuige: “Haar reactie is één grote leugen. De hond kwam doelgericht de voortuin binnen en sleepte de kat richting het speelveld. We hebben geprobeerd hem te stoppen met veel schoppen en stemverheffing. Bij de speelveld liet ze los en rende achter jonge van 16 jaar aan, terwijl het bloed van de kat in haar bek zat. En toen kwam de eigenaresse om de hoek, waarop ik zei dat die hond een spuit moest hebben. Nou, daar ging de grote bek open. Ik zou aan de drugs zitten en mijn bek houden. Ze gaf ook niet haar adres, zoals ze zegt, maar stond tegen iedereen te schreeuwen. En die hond, die had geen enkele wond of beschadiging aan de kop. Mijn aangifte is onderweg.”

Volgens de mensen achter de hond is deze getuigenverklaring dan weer onzin. Zo pent een betrokkene: “Ik ben de eerste die toegeeft dat er iets verschrikkelijks is gebeurd. Het is afschuwelijk dat de katten zijn aangevallen en dat er zoveel mensen en kinderen getuige van zijn geweest. Had nooit mogen gebeuren. Helaas is dit iets wat voorkomt. Iedereen doet zijn best om dit te voorkomen en tot het gebeurt ga je er van uit dat je hond niet tot niets in staat is. Helaas kom je er achteraf pas achter dat dit anders is. Een hond, deze hond, handelt uit instinct en dat is zo primitief als maar kan.”

“Hele verhaal vertellen”

Dat is weer tegen het zere been van een van de kat-eigenaren. “Nogmaals, mijn kat heeft deze hond niet aangevallen laten we daar maar is duidelijk over zijn! Je moet je hond dichtbij je houden als je door smalle straatjes en steegjes loopt. Als de kat op zijn erf zit en wordt verrast, tja dan zal de kat zich proberen te verdedigen. En mijn partner een mishandelaar noemen, terwijl ze zelf stond te stuiteren. Je moet je wel het hele verhaal vertellen, dame.”

Wat het hele verhaal exact is, moet de politie maar onderzoeken. Zeker is dat pitbull-achtigen veel vaker dan andere honden zijn betrokken bij dit soort gruwelijke incidenten. Iedere hond kan vals worden gemaakt, ook labradors of golden retrievers, maar een valse vechthond is een stuk gevaarlijke dan een valse Friese stabij.

Enfin, het moddergooien gaat nog wel eem verder. Neem anders zelf een kijkje:

Psst, hier meer afleiding: