Honderden kaarsjes rondom Plantsoenvijver ter nagedachtenis aan overleden kinderen

Normaal gesproken komen ouders van overleden kinderen uit Groningen en Drenthe op de tweede zondag van december, op Wereldlichtjesdag, samen in het Noorderplantsoen. In de Plantsoenvijver laten zij dan voor elk kind een bootje varen met daarop een kaarsje. Dit jaar wordt de ceremonie anders aangepakt vanwege corona.

Wereldlichtjesdag Groningen heeft vanavond rondom de vijver honderden kaarsjes en enkele fakkels uitgestald. Nelleke de Jong, van de organisatie: “Die steken we een voor een aan terwijl we de naam van het overleden kind oplezen. Daar wordt een video van gemaakt, die we komende zondag, op Wereldlichtjesdag, laten zien aan de ouders. Normaal gesproken komen ze op die dag samen in het Plantsoen, maar dat kan nu niet. Daarom hebben doen we dit met een klein groepje vrijwiliggers.”

wereldlichtjesdag kaarsjes

Wereldlichtjesdag

Niet elk overleden kind uit Groningen of Drenthe heeft een kaarsje branden. “Ouders moeten zich hiervoor aanmelden”, vertelt Nelleke. Dat gebeurt, getuige de vele lichtjes, vrij massaal. “Het gaat om kinderen die recent zijn overleden, maar ook om sterftegevallen van jaren geleden. Er zit geen tijdslimiet op.”

Lees hier meer.Psst, hier meer afleiding: