Horrorscenario wordt werkelijkheid: ‘Buitenlandse studenten slapen in bushokjes’

Een in scene gezette situatie die helaas ook werkelijkheid is

“Het is echt een drama,” verzucht Marinus Jongman. Het gezicht van de Groninger Studentenbond en Shelter Our Students (S.O.S.) is ten einde raad. Hij heeft al zo’n honderd studenten aan een lokale host gekoppeld, maar het is niet genoeg.

S.O.S. is een initiatief van diverse organisaties. Voor de zomer dachten zij al dat het mis zou gaan met de opvang van internationale studenten. Inmiddels hebben ze bijna vijfhonderd aanmeldingen van studenten die op zoek zijn naar opvang. Ze hebben tot nu toe maar 149 mensen die slaapplekken aanbieden. Ze blijven herhalen dat mensen zich moeten aanmelden om deze studenten hulp te kunnen bieden.

Bushokjes

“Helaas zijn er al verhalen bekend van buitenlandse studenten die in bushokjes de nacht hebben moeten doorbrengen,” vertelt Marinus met de nodige emotie. “En er komen nog tientallen studenten bij de komende dagen.” De situatie is nu dus echt ‘uit de hand aan het lopen’. Er zijn alleen nog (te) dure hotelkamers beschikbaar in Stad.

S.O.S. wil dat er snel meer noodopvang geboden wordt voor internationale studenten. Ze noemen het bizar dat in een land als Nederland nieuwe studenten afhankelijk moeten zijn van een initiatief van een groep activistische- en studentenorganisaties. “Om deze crisis door te komen moeten er snel meer bedden geregeld worden. Wij kunnen het ook bijna niet meer bijbenen. Het is om moedeloos van te worden,” aldus Marinus.

‘Geen ruimte’

De oorzaak van de crisis ligt volgens de groep in het systeem waarin universiteiten en hogescholen werken. “De financiering van universiteiten is ingericht met een perverse prikkel. Als de universiteit niet meer studenten binnenhaalt, en andere universiteiten dat wel doen, krijgen ze minder geld. Zo worden er meer en meer studenten deze kant op gehaald, terwijl we daar in de stad geen ruimte voor hebben.” besluit Marinus.

Psst, hier meer afleiding: