Hou op met jenken, je woont in een stad!

Paradigm

Rond 15:00 uur dreunen de bassen vanaf Paradigm door de binnenstad. Voer voor de klagers. En ja hoor. Even later verschijnen de eerste jenkende tweets. En pennen zowel Dvhn als Noord een stukje over lawaaioverlast van Paradigm.

De reacties onder de artikelen op Facebook zijn gelukkig overwegend positief. Van niet zo zeiken tot dan ga je maar op de hei wonen. Want festivals horen bij de bruisende stad. Wen er maar aan. Maandag opening Keiweek op de Grote Markt. Daarna elf dagen Noorderzon en er staat nog veel meer op het programma.

Feesten uit balans

Paradigm gaat 72 non-stop door, maar vanaf 0:00 uur is het alleen maar binnen en valt er een deken van stilte en rust over de binnenstad. Het enige dat nog voor overlast zorgt zijn de kroegen en de studentenfeestjes. Business as usual. Maar toch reden voor heel veel Groningers om te bleren over Paradigm.

Niet gezegd dat het nu zo is, maar het zou niet de eerste keer zijn dat het geklaag wordt gestimuleerd door de actiegroep Feesten uit Balans. Dat is een clubje gefrustreerde Groningers dat actief buurtbewoners tot mekkeren aanzet. Rondom festivals in het Stadspark flyeren ze bijvoorbeeld in de buurt. Iedere bewoner krijgt de oproep om te klagen.

Inclusief mailadressen of telefoonnummers waar je de klacht kunt deponeren. En het briefje is niet van: “Hebt u hinder, misschien kunt u dan hier uw klacht indienen.” Nee, dat gaat meer van: “Het moet klaar zijn met die feesten. Heb je ook last. Klim in de pen. DOEN!”

Leve Paradigm

Dat is wel heer erg naar. Mensen oproepen en zelfs met briefjes onder druk zetten om te jenken. Zodat de stad wat stiller wordt. Terwijl juist feesten als Paradigm de boel op de kaart zetten en het voor alle bezoekers een van de vetste weekenden van het jaar is. Zonde.

Vanochtend zijn gemeente en organisatie in gesprek met elkaar gegaan. Geen idee wat de uitkomst is.  Het is in ieder geval te hopen dat de gemeente kiest voor het plezier van tienduizenden en niet voor de paar handenvol klagers die de discussie op internet domineren en claimen.

Psst, hier meer afleiding: