Huis de Beurs sluit bovenste twee verdiepingen. Komen vermoedelijk appartementen voor terug

De coronacrisis dringt Huis de Beurs terug naar de basis. Alleen het aloude marktcafé op de begane grond blijft nog open na de lockdown, de twee verdiepingen daarboven krijgen een nieuwe bestemming.

Daarover heeft uitbater de Vermaat Groep overeenstemming gesloten met de eigenaar van het monumentale gebouw, de Dreize Groep. Per 1 maart huurt de exploitant alleen nog het cafégedeelte. De historische bovenzaal met bar op de eerste verdieping en de bedrijfswoning op de tweede etage worden herontwikkeld door de beleggingstak van Dreize, D-Groep Vastgoed.

Huurverlaging scheelt slok op borrel in coronatijd

Noordelijk regiomanager Arjon Rotgers van de Vermaat Groep is content met het akkoord. Huis de Beurs gaat daardoor terug naar ongeveer eenderde van het huidige vloeroppervlak. De daaraan gekoppelde huurverlaging scheelt een slok op een borrel voor de levenskansen van het gerenommeerde negentiende-eeuwse marktcafé. Zeker in de huidige onzekere coronatijd

Om de bovenste verdiepingen goed te kunnen exploiteren, zouden ze fors moeten worden gemoderniseerd. Maar zo’n investering is volgens Rotgers geen haalbare kaart in deze tijd. Hij verwacht niet dat de markt voor feesten, partijen en vergaderingen na de lockdown nog weer opveert naar pré-coronaniveau.

Huurder Vermaat investeert zelf in opknapbeurt café

Vermaat heeft de afgelopen maanden zelf geïnvesteerd in een complete renovatie van het cafégedeelte op de begane grond. De buitengevel is weer in de oorspronkelijke kleuren geschilderd en ook het interieur van het café, waar in vroeger dagen de handelaren van de naastgelegen Korenbeurs kwamen uitblazen, is in oude luister hersteld.

Mogelijk appartementen, maar knoop over herinvulling nog niet doorgehakt

Boven het café komen in de toekomst mogelijk appartementen, maar volgens Rotger heeft de eigenaar nog geen knopen doorgehakt over een nieuwe invulling. D-Groep Vastgoed was gisteren zelf niet bereikbaar voor een toelichting.

Grote gevolgen Popstad Groningen

Het sluiten van de verdiepingen is het zoveelste slechte horecanieuws in een week tijd. Eerder werd duidelijk dat LOLA de crisis niet overleeft. En ook het Platform Theater stopt ermee. Stuk voor stuk podia die Groningen smoel, kleur en karakter geven en een belangrijke rol hebben in de popstad die Groningen ambieert te zijn. Zo zijn de sluitingen ook voor Eurosonic Noorderslag uiterst pijnlijk. Alle drie de podia waren namelijk steevast onderdeel van het festival.

Door Erik van de Veen – lees meer op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: