Klusjesman van verhuurder sluit studente op in kamer: politie moet haar bevrijden

Huisbaas de Vries

Jildau (21) en haar vriend liggen rond 8:30 uur nog op bed als ze Maarten, de klusjesman van huurbaas Wim de Vries, hoort rommelen bij de deur van haar kamer. Even denkt ze dat de stroman eindelijk de deur komt repareren. Maar het tegenovergestelde is het geval: de klusjesman sluit het stel op.

Met drie schroeven van ongeveer vijftien centimeter jast de de stroman de deur vast in het kozijn. Als Jildau en haar vriend hem horen boren, maken ze duidelijk kenbaar dat ze op de kamer zijn. “Maarten, kan het ook even normaal? Je vraagt niet eens of ik thuis ben”, roept Jildau vanuit haar kamer. Daar wordt niet op gereageerd. Sterker: de klusjeman begint onverstoorbaar opnieuw met boren.

HELP!

Als het stel dat hoort, worden de woorden venijniger: “Maarten! Hallo?!? Doe eens even normaal joh. Kun je nog communiceren, of niet?” Na een paar seconden houdt het boren op en keert de rust terug. Jildau en haar vriend dommelen nog wat op bed als de studente last krijgt van een volle blaas en aanstalten maakt om naar de wc te gaan. Dan merkt ze dat haar deur niet meer open kan en dat ze zijn opgesloten.

“Ik zag puntjes van schroeven door mijn deur heen steken. Ik was verbaasd en kreeg een beetje paniek wat ik nu moest doen,” vertelt Jildau aan de politie. Niet zo gek dat ze een beetje in bang wordt. Jildau woont op drie hoog en de deur is de enige uitgang. In de aangifte staat verder: “Ik heb de makelaar (Maxx) gemaild met het filmpje van mijn mobiel en de boodschap dat ik zat opgesloten in mijn kamer.”

Politie

“Mijn vriend heeft de deur ook geprobeerd open te krijgen, maar deze was met geen mogelijkheid open te krijgen. Dit gaf mij een raar gevoel. Als het pand was afgebrand, konden wij er niet uit.” De makelaar reageert ondanks de penibele situatie niet op de noodkreet van de huurster, waarop ze de politie belt. Even later komen twee agenten langs om Jildau en haar vriend te bevrijden. Dan ziet ze dat er grote schroeven in de deur zaten.

De politie maakt foto’s van de schroeven en Jildau doet op 18 september, tien dagen na het opsluiten, aangifte van opzettelijke vrijheidsberoving. Ze levert het filmpje in dat ze gemaakt heeft op het moment dat de klusjesman bezig is en hoopt dat de sterke arm der wet de zaak snel onderzoekt. Dat is niet het geval. De maanden na de aangifte hoort ze niks meer. Pas als wij in februari bellen, komt de boel in beweging.

Nu wel prioriteit

Burgemeester Den Oudsten heeft eind vorig jaar, naar aanleiding van al onze publicaties over de verhuurmarkt voor studenten, de politie opgedragen serieus om te gaan met aangiftes. Den Oudsten: “Het is een van de grootste problemen van de stad en deze kwestie zat de politie niet voldoende tussen de oren. Men was niet scherp genoeg. De manier waarop aangiftes werden geregistreerd, leidden niet tot samenhang op momenten waar dat wel nodig was.”

Resultaat van de druk van stadhuis en ons belletje is dat de zaak van Jildau, zes maanden na aangifte, alsnog in onderzoek wordt genomen. Jildau wordt samen met haar vriend opnieuw uitgenodigd op het bureau om hun verhaal nogmaals te doen. En drie weken geleden is de verdachte verhoord. Niet alleen over het opsluiten van het studerende stel, maar ook vanwege het akkefietjes met het vuilnis en het fysiek belagen van de vriend van Jildau.

https://www.youtube.com/watch?v=G9N6IZCoS54&feature=youtu.be

Vuilnis in bed

Enkele dagen voordat de stroman de grote schroeven in de deur boort, flikkert hij twee volle vuilniszakken op het bed van Jildau. Op dat moment liggen Jildau en haar vriend in bed te slapen. De klusjesman doet dat omdat Jildau de twee vuilniszakken buiten op de gang had neergezet. Niet uit protest, baldadigheid of laksheid, maar omdat ze niet anders kan. De afvalpas wordt namelijk gedeeld met achttien bewoners en is constant zoek.

Als haar vriend na het vuilnis-akkefietje verhaal wil halen bij de klusjesman, wordt hij bijna van de trap gegooid. Jildau ziet het zelf niet gebeuren, want ze zit bang op haar kamer, maar een huisgenoot getuigt met een appje, die is opgenomen in de aangifte: “Ik zag hoe hij haar vriend aanviel. Hij viel hem gewoon aan, what the fuck.” Huisbaas Wim de Vries ontkent ondertussen dat zijn klusjesman agressief handelt.

Reactie huurbaas

Ook als wij hem bellen voor hoor en wederhoor, speelt de huisbaas de vermoorde onschuld. Het enige dat hij wil zeggen is: “Ga je ook opschrijven dat ik in een dikke auto rij? En het kan zijn dat ik het heb gedaan, het kan ook haar (ex-)vriendje zijn, heb je dat al onderzocht?” Dat zou kunnen, of misschien waren kabouters onder aanvoering van de Paus. Maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat het om de klusjesman van Wim de Vries.

Want de huisbaas bezigt vaker zulke praktijken. Zo jat hij een keer de laptop van een student terwijl die een weekendje bij zijn ouders is. Even later krijgt het slachtoffer een anoniem bericht. “Als jij je laptop terug wilt, moet je de claim bij de Huurcommissie intrekken.” Dat moet maar, want op de laptop staat al het schoolwerk dat de jongen nodig heeft om zijn examens te halen. Hij gaat derhalve akkoord met de chantage.

Wim de Vries is een galbak

Maar de student is wel zo slim om de overhandiging van de laptop te filmen. In de video zie je dat Wim de Vries de laptop teruggeeft aan de jongen en hem nog het een en ander toesnauwt: “Je hebt geluk gehad. Ik had ook junks of Polen bij je in huis te plaatsen. Je bent er nog genadig vanaf gekomen.” Uiteraard is de jongen met de video naar de politie gegaan. Hij heeft aangifte gedaan van chantage, intimidatie, huisvredebreuk en diefstal.

Maar helaas: onvoldoende bewijs en geen prioriteit. De zaak wordt door OM geseponeerd. Belachelijk en gelukkig heeft de burgemeester er inmiddels zowel bij de politie als het OM erop gewezen serieus om te gaan met aangiftes. Dat betekent niet dat elke aangifte leidt tot een zaak. Maar als er van een verhuurder of makelaar meerdere aangiftes binnenkomen die duiden op een bepaald patroon, dan kunnen politie, justitie en gemeente tot actie overgaan.

Vergunning

In het uiterste geval kan de gemeente de vergunning van de verhuurder of makelaar nietig verklaren, waardoor zij niet meer in staat zijn om huurders te verneuken of te intimideren. Voordat het zo ver is, moet de gemeenteraad eerst akkoord gaan met het nieuwe lokale vergunningstelsel dat het stadhuis wil introduceren om malafide verhuurders en makelaars aan te pakken. De verwachting is dat het definitieve voorstel eind dit jaar naar de gemeenteraad gaat.

Dat is erg goed nieuws, want dan heeft de gemeente eindelijk genoeg mogelijkheden om op te treden tegen foute ondernemers in de verhuurmarkt. Maar om de misstanden in de verhuursector goed aan te pakken, moet de politie wel weten waar het verkeerd gaat. Daarom is het doen van aangifte ook erg belangrijk. Dus: word je verneukt, geïntimideerd of bedreigd door je huisbaas of makelaar? Doe alsjeblieft aangifte. En help mee deze praktijken uit de stad te bannen.

Wim de Vries is grote speler

>

Uit ons onderzoek ‘Van Wie Is De Stad?‘ blijkt dat Wim de Vries een van de grootste particuliere vastgoedbezitter van Groningen is. Hij verhuurt onder andere via Vastgoed Noord Nederland. Er zijn een kleine 200 panden waar hij op dit moment (mede-)eigenaar van is. Er zijn een aantal aangiftes ingediend tegen De Vries wegens intimidatie, diefstal en andere zaken. Deze zijn allen geseponeerd door de politie of het Openbaar Ministerie wegens gebrek aan bewijs of geen prioriteit.

Disclaimer: wij zijn in bezit van de aangifte en het videofilmpje waarin duidelijk wordt dat Jildau wordt opgesloten op haar kamer. Haar naam is gefingeerd om represailles te voorkomen.

Psst, hier meer afleiding: