Studenten kunnen straks kamer uitgezet worden – Gemeente gaat handhaven

kamer

Gemeente Groningen gaat na de zomer actief controleren op illegale kamerverhuur. En al denk je een legale kamer te huren, op papier is dit soms anders.

In 2015 is de vaststelling van de huivestingsverordening. Daarin staat dat kamerverhuurpanden met drie of meer onzelfstandige bewoners een onttrekkingsvergunning nodig hebben. Dat zijn er nogal wat, hier in Stad.

Met de vergunningen wil de gemeente controle houden op eventuele wildgroei van kamers. Gezinswoningen voor gezinnen, bijvoorbeeld. Niet voor Roderik, Constantijn, Frederik en Egbert-Jan die van de ideale starterswoning Fort Lazarus maken. Dat soort dingen.

Nou hoefde jij daar als bewoner helemaal niks mee. Een huisbaas of eigenaar van het pand wel. Die kon namelijk tot 1 juli 2017 zo’n onttrekkingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Zo’n 1500 eigenaren hebben destijds een oproep gehad voor zo’n aanvraag.

Je kamer uitgezet?

Wat blijkt? Eigenaren van 150 panden zonder vergunning hebben niet gereageerd op deze oproep. De gemeente gaat huizen van die pandjesbazen vanaf september actief controleren. Wonen er in zo’n pand drie of meer onzelfstandige bewoners? Dan moeten er mensen vertrekken. De gemeente dwingt de huiseigenaren daartoe met boetes.

“Het begint eerst met waarschuwen”, zegt Hans Coenraads, woordvoerder van gemeente Groningen. “Maar we zullen toch echt actie moeten ondernemen om deze problemen aan te pakken.”

kamer

De dupe worden van de laksheid van je huisbaas. Lekker dan. Dat de gemeente illegale kamerverhuur tegen wil gaan, is dikke prima. Maar als er straks door handhaving nietsvermoedende studenten hun huis uit gebonjourd worden, wie neemt er dan verantwoordelijkheid? Ervan uitgaan dat de eigenaren zich bekommeren om het lot van de huurders zou naïef zijn.

Lijst controleren

Zwaar de moeite waard om even te checken of jouw adres een onttrekkingsvergunning heeft. Kun je doen op de website van de gemeente. Helemaal onderaan staat een link naar de lijst. Voor de meeste adressen zal het in orde zijn, maar je weet het nooit.