Hulde en hartjes voor de mooiste (?) garagedeuren van Groningen

Foto van Diemer Bosma

Raamprostituees keken nog niet zo heel lang geleden, tussen de dealers door, uit op een saaie garagedeur in een schmutzig stukje Stad. Nu is alles anders.

De dames van lichte zeden zijn verkast naar een ander raam of de illegaliteit ingedoken. Aan de andere kant van het centrum, bij de andere hoerenbuurt, hebben de delers nieuw emplooi gevonden. En de grauwe garagedeuren worden omgetoverd tot kunststukjes. Check bijvoorbeeld deze kieviet aan de Hoekstraat van Marc Weddeman. Ook op andere grote garagedeuren in het A-kwartier verschijnen daalderse plaatjes.

Foto van Rieks Boekholt

Woelige geschiedenis

De binnenstadswijk ging lang gebukt onder veel praktijken die het daglicht slecht verdragen. De hoerenbuurt werkte als een magneet op dealers, junks, pooiers, dronken droppies en meer van dat. Niet heel fijn voor het woongenot. Daarom heeft de gemeente een einde gemaakt aan de raamprostitutie op 1 januari 2016. Met resultaat: de overlast en het gespuis zijn ook vertrokken. En daar komt steeds meer fleurigheid voor terug.

Samen met de RUG, die de buurt domineert, proberen bewoners de leefbaarheid er weer in te pompen. Met fuifjes, ruimte voor creativiteit en ondernemen en straatkunst naar de mensen toe. Zo heeft Marc Weddeman in de Hoekstraat een mysterieus silhouet van een man, die vuilnis wegbrengt, op een dood stukje muur geschilderd. En Jelmer Dijkstra heeft de garagedeur van Rieks Boekholt onder handen genomen.

Foto van Menno van Duinen / OOGTVPsst, hier meer afleiding: