Hutspop – een ode aan de Nederlandse taal bij rebels hostel

“Wat een mooie auto hebben jullie daar staan. Wat zou je er van vinden als ik er een gat in zou slaan? Neem me dan maar mee en sluit me nou maar op. Ik vind alles best, of rot gewoon maar op. Maar je moet vooral je bek houwe. Je bek houwe!”

Heerlijk stukje demonstratieve poëzie van de band Braakbeer. De punkers spelen zondag 15 oktober op het alternatieve Nederlandstalige herfstfestival Hutspop. Hutspot? Neeheee, maar wel bijna.

Ode aan de Nederlandse taal

“Ja, de teksten van Braakbeer vind ik te gek. Het is mooi dat de Nederlandse taal op zoveel verschillende manieren in muziek, proza en poëzie naar voren komt. Dat mag best wat vaker gevierd worden.” Mijke Eryng Braaksma, de oprichter en organisator van het festival, is blij met de line-up.

“Er staat van alles wat. Zo is dichter Joost Oomen niet alleen de host van de avond, maar treed hij ook op.” Daarnaast komt oud-stadsdichter Kasper Peters spelen met zijn favoriete speelgoed: taal en Jirke Poetijn gaat gedichten voordragen over gokverslaafden, vissers, Tinder, Veendam en plagiaat.

Alle acts hebben iets speciaals en moois. Een groot deel komt uit Groningen, zoals Kasper Peters, Jirke Poetijn en Joost Oomen. Mijke is daarom ook trots op het boeken van The Avonden uit Amsterdam. “De act is super mooi en speelt op een hele leuke manier met taal. Zijn teksten gaan over planten, fruit en dieren.”

Hutspop

Hutspop is een van de weinige festivals in Stad die op deze manier is opgezet. “In Amsterdam heb je wel Hollandse Kost. Het lijkt een beetje op dit concept, omdat het een ode aan het Nederlandse is. Hutspop richt zich wel specifiek op taal.”

Het festival is bij hostel Rebel Rebel. Wel toepasselijk, vinden we op de redactie. Rebels met Nederlands, op z’n Nederlands met iedereen die maar mee wil doen. Want de toegang is gratis. Naja, je mag zelf weten wat je geeft.

“Dat vind ik belangrijk”, zegt Mijke. “Sommige mensen hebben weinig te besteden, anderen veel. Ik vind dat dit soort evenementen door iedereen bezocht moeten kunnen worden.”