Huurbaas wil geld witwassen met appartementen – stadhuis houdt vergunning tegen

Stadhuis Joram Krol

Foto van Joram Krol

Na jaaaaren de meest verschrikkelijke verhalen aanhoren over misstanden in de huursector en daar pittige stukjes over publiceren, kunnen we eindelijk het eerste concrete succesje melden. De gemeente heeft namelijk een vergunning tegengehouden van een pandjesbaas op basis van een Bibob-onderzoek.

Sinds eind vorig jaar is gemeente volop bezig met het huisjesmelkersdossier. Burgemeester Den Oudsten en wethouder Van der Schaaf hebben aangegeven dat het een van de grootste problemen van de stad is en dat politie en openbaar ministerie uiterst serieus om moeten gaan met aangiftes. Daarnaast wil het stadhuis deze zomer een nieuw lokaal vergunningstelsel invoeren voor verhuurders en makelaars.

Vergunningstelsel

Als een makelaar of verhuurder onder het nieuwe vergunningstelsel structureel malafide praktijken bezigt, zoals verboden bemiddelingskosten in rekening brengen, te veel huur vragen, intimideren, chanteren of bedreigen, dan raakt het bedrijf de vergunning kwijt. Met als gevolg dat ze hun bedrijfsvoering niet meer kunnen doorzetten. Heel goed nieuws, en reden voor veel makelaars en verhuurders om snel hun handelswijze aan te passen.

Onderdeel van het nieuwe beleid is dat nieuwe aanvragen voor het (ver)bouwen van appartementencomplexen worden onderworpen aan een Bibob-onderzoek. In dat onderzoek wordt onder andere gekeken naar de herkomst van het geld. Zo moet worden voorkomen dat crimineel geld wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld horeca. Maar het stadhuis zet Bibob nu ook in om verhuurders te toetsen op herkomst van het geld.

Vergunning niet gehonoreerd

Het stadhuis denkt namelijk dat zwart geld witgewassen wordt in de Groningse vastgoedsector. Dat vermoeden wordt bevestigd door de uitkomsten van het eerste Bibob-onderzoek naar een pandjesbaas in Groningen. De verhuurder heeft een vergunning aangevraagd voor het (ver)bouwen van een complex in de stad. Maar uit het onderzoek naar herkomst van het geld komt naar voren dat het om zwarte euro’s gaat.

Reden voor de gemeente om voor het eerst aan de hand van Bibob een bouwvergunning niet te honoreren. De gemeente wil absoluut niet zeggen om welke verhuurder het gaat, dat zou het proces alleen maar frustreren. Maar wij denken met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te weten om wie het gaat, een pandjesbaas waar wij regelmatig over schrijven met erg felle pen omdat hij echt heel naar omgaat met huurders.

Ga het gesprek aan ( comments)