Huurcommissie vertrouwt energie-indexen Pronkjewail / Solide niet en eist extra onderzoek. “Huurders betalen veel te veel”

solide

Pronkjewail, een van de grootste verhuurders in Stad, ligt onder vuur. Afgelopen zomer publiceerden wij dat honderden huurders te veel huur betalen omdat er gesjoemeld is met de energie-index. Daarop stapten 22 huurders van de Trompsingel, een groot appartementencomplex van Pronkjewail (in beheer bij Solide), naar de Huurcommissie. Die heeft na de zitting en beraad geoordeeld dat voldoende is aangetoond dat er wat mis lijkt te zijn met de indexen en dat meer onderzoek zekerheid moet bieden.

Elke huurwoning, of dat nou een dikke villa in Haren of een brakke kamer in Lewenborg is, heeft een energie-index. Hoe lager de index, des te energiezuiniger een woning is en des te meer huur de verhuurder wettelijk mag vragen. Uit ons onderzoek, dat we samen met Robin Hood Renters Help hebben gedaan, bleek dat veel energie-indexen van Pronkjewail niet kloppen. Honderden bewoners van de Trompsingel en Damsport (inmiddels overgenomen door Veldboom Vastgoed) betaalden bijvoorbeeld voor 1400 zonnepanelen op het dak, HR++-beglazing en een dikke laag isolatiemateriaal in de muren. Goed voor een zeer zuinige index van net iets boven de 1, voor een koopwoning zou dat een A-label zijn. Oftewel zeer energiezuinig, waar dus een forse huur voor mag worden gevraagd. Maar die zonnepanelen liggen niet op het dak. De beglazing is vaak gewoon een enkel ruitje. Die isolatie troffen we ook niet aan en de kozijnen zijn niet van hout of kunststof, maar van metaal.

Gaat om veel geld, heel veel geld

In de zitting die volgde toonden de huurders, samen met juridische adviesbureaus Frently, aan waarom de index volgens hen niet klopte en ze dus te veel huur betaalden. De afvaardiging van Pronkjewail, bijgestaan door een advocaat, vertelde dat het wel allemaal klopte. Dat het onderzoek en relaas van Frently niet klopte, dat de door hun ingeschakelde expert broddelwerk had geleverd, dat renovaties niet goed waren meegenomen en dat mag worden vertrouwd op de juistheid van de indexen, het is immers een waterdicht systeem waarin alleen erkende en onafhankelijke inspecteurs indexen kunnen afvinken. Dat Pronkjewail sowieso geen blaam treft omdat Geveke Bouw de opdrachtgever zou zijn geweest. En dat de inspecteur volledig onafhankelijk en correct heeft gehandeld op basis van de destijds geldende wetgeving. Diezelfde inspecteur werkt(e) overigens louter voor Pronkjewail en was al een aantal keer berispt en geschorst door de branche omdat er grote twijfels waren over zijn indicaties.

Artikel gaat verder onder de foto

‘HR++-glas met houten en of kunststof kozijnen’ in appartementencomplex Trompsingel

Enfin, na een lange zitting (duurde bijna twee uur) dik 1,5 maand geleden en nog langer beraad kwam de Huurcommissie vorige week met de uitspraak: er is gerede twijfel over de juistheid van de indexen met dank aan de bewijzen en verklaringen die de bewoners en juridische adviesbureaus aandroegen. De weerlegging daarvan van Pronkjewail was dermate onvoldoende en ondermaats dat het wantrouwen niet is weggenomen. Daarom eist de Huurcommissie extra onafhankelijk onderzoek naar de energie-indexen. Wanneer dat plaatsvindt is nog niet bekend. Zeker is wel dat de huurders fors minder gaan betalen als uit dat onderzoek blijkt dat er inderdaad gesjoemeld is met de index. Dat verschil kan volgens de berekening van Frently oplopen naar 150 euro per maand en dat over honderden woningen. Jep, deze mogelijke zwendel gaat om heel veel geld. Alleen over de Trompsingel gaat het al om waarschijnlijk iets van dik 18.000 euro per maand (124 woningen) dat Pronkjewail te veel aan huur heeft geïncasseerd.

Strafrecht, want economisch delict

Tot slot nog een kleine toevoeging. Heel veel van de huurfraude en zo waar wij over pennen, waar huurders tegenaanlopen, betreft civiel recht. Dat betekent dat huurders zelf in actie moeten komen. Maar sjoemelen met energie-indexen is een economisch delict. Dat valt dus onder strafrecht. Daarop kan justitie zelf gaan acteren en de verantwoordelijken strafrechtelijk vervolgen. Geen idee of het openbaar ministerie dat gaat doen. Maar die mogelijkheid is er en wij zouden dat van harte aanraden. Het is de hoogste tijd huurders en het klimaat door justitie worden beschermd tegen deze zwendel. Jep, ook het klimaat. Want al deze woningen staan dus als zeer energiezuinig in de officiële boeken. Daar varen lokale, regionale en de landelijke overheid op als het gaat om het meten van de noodzakelijke verduurzaming. Groningen lijkt in ieder geval een stuk minder duurzaam te zijn dan officiële cijfers doen vermoeden. Dat is een probleem voor de gemeente die ernaar streeft om klimaatneutraal te worden.

Naast deze heugelijke uitspraak heeft de Huurcommissie ook gekeken naar de servicekosten die huurders van Pronkjewail betalen. Ook daarvan is de uitspraak inmiddels binnen. Kleine spoiler: Pronkjewail gaat nat. En hard ook. Huurders betalen veel te veel servicekosten voor bijvoorbeeld een huismeester die er niet is. Daarover straks in een ander artikel meer.

Pronkjewail was eigenaar van de panden, die in beheer waren bij Solide. Beide bedrijven zijn eigendom van Edward Wielens en zitten op hetzelfde adres gevestigd.Psst, hier meer afleiding: