Huurcommissie zegt nu ook: “Energie-indexen van Pronkjewail kloppen niet.” Verschil is zo’n 150 euro per maand

solide

Het recht is soms lang onderweg. Maar vroeg of laat komt het. En hoe langer de route, des te zoeter de uiteindelijke smaak. Hoewel de definitieve uitspraak nog volgt, blijkt uit onderzoek van de Huurcommissie onomstotelijk dat wat wij al sinds 2018 stellen keihard klopt. Er wordt gesjoemeld met energie-indexen in Groningen. Pronkjewail doet dat bijvoorbeeld. En dat kost heel veel huurders een dikke klap met geld, elke maand weer zo’n 150 euro. De totale som loopt bij deze verhuurder straks misschien wel richting de miljoenen per jaar.

Verschillende huurders van Pronkjewail, een grote jongen in Stad die via het bijhorende en bekendere Solide Vastgoed woningen verhuurt, hebben gezamenlijk een zaak aangespannen. In totaal gaat het om tientallen bewoners van drie grote complexen met meer dan 500 woningen. Eind 2021 is de zitting over het eerste complex: de Trompsingel. Dankzij goed werk van juridisch adviesbureau Frently tonen de bewoners dermate aan dat de energie-indexen niet kunnen kloppen, dat de Huurcommissie ook begint te twijfelen.

Vleugje energie-index-duiding

Met als gevolg dat het rechtsorgaan een eigen onderzoek inlast. Daarvan zijn de resultaten vandaag gedeeld: van de 18 onderzochte woningen in het Trompsingelcomplex (214 vrijwel identieke woningen in totaal met allen lage labels) hebben alle 18 een veel hogere energie-index dan wat in de officiële boeken staat. Dat betekent dat de huurders veel te veel betalen. “Zo’n 150 euro per woning”, zegt Denise Zonnebeld van Frenty.

Onderaan het artikel hangt het hele rapport

Dat zit zo: de energie-index is een belangrijk onderdeel voor het puntensysteem waarop de maximale wettelijke huurprijs wordt berekend. Uit pagina’s vol ingevulde variabelen, van isolatiemateriaal in de muur tot zonnepanelen en de kozijnen, rolt de index en het daaraan gekoppelde label. Hoe lager die is, hoe zuiniger de woning. Om duurzaamheid te bevorderen, wat een goede zaak is, krijgen verhuurders voor een energiezuinige woning meer punten waarmee ze een hogere huur mogen vragen.

Het complex aan de Trompsingel – foto van Google Straatkijk

Uhuh, waterdicht systeem in je broekje

Lekker voor de verhuurder, die vaak ook nog subsidie kan fiksen voor het verduurzamen. Voor de bewoner is het ook winnen. Want een energiezuinig optrekje scheelt nogal in de energiekosten. En de gemeente is ook blij, want die wil zo snel mogelijk een klimaatneutrale stad worden, harkt daar zelfs bakken Europees geld voor binnen. En daarvoor zijn energiezuinige woningen van groot belang.

De energie-indexen worden opgenomen in het zogeheten EP-register door een onafhankelijk en gecertificeerd inspecteur, die ter plekke alles moet checken. “Een waterdicht systeem”, laat de woordvoerder van Binnenlandse Zaken (waar het onder hangt) in 2018 aan ons weten. Reden voor de Huurcommissie en andere rechtsinstanties om er blind op te varen.

Lange adem

Daardoor is het voor de huurder verdomd moeilijk om aan te tonen dat het niet klopt, dat ‘ie op papier in een zeer zuinig stulpje woont, maar dat in de winter vijftien extra elektrische kachels nodig zijn. En dat ‘ie misschien wel meer dan 1800 euro per jaar te veel huur betaalt. De bewoner moet namelijk zelf een inspecteur inhuren, wat duur is en in de praktijk lastig. Want er moet zoveel onderzocht worden dat medewerking van de verhuurder eigenlijk noodzakelijk is. Dat lukt zelden als je wilt aantonen dat ie veel minder gaat verdienen.

In oktober 2018 schrijven we voor het eerst over deze zwendel. Het spoor leidt destijds naar een sjacheraar uit Utrecht die als onafhankelijk inspecteur een spoor van fraude achterlaat. Daarna onderzoeken we samen met Robin Hood Renters Help en Frently meer panden. Gaandeweg schrikken we ons de tering. Complexen met honderden woningen zijn zeer verdacht. Daar publiceren we meermalen over, met stijgende verbazing en woede. Het ministerie, de minister zelf, betrokken toezichthouders en gemeente en reageren keer op keer geschokt, beloven grootschalig onderzoek en beterschap.

Artikel gaat verder onder de foto

2 Kwadraat, Solide
Het hoofdkantoor van Solide, Pronkjewail 1 t/m 3839 en nog een lading betrokken entiteiten

Met hun loze beloftes

We zijn vier stille jaren verder. Er is vanuit al die instanties geen onderzoek uitgevoerd. Nul actie is door de overheid ondernomen. Terwijl onze publicaties leunen op keiharde bewijzen die aantonen dat het op grote schaal gebeurd en schreeuwen om diepgravend onderzoek. En ondanks dat het gaat om economisch delicten. Dat betekent dat het onder strafrecht valt in tegenstelling tot alle andere geschillen met de huurbaas, wat allemaal civiel recht is. Oftewel: het OM kan zelfstandig de brut onder de loep kan en de verantwoordelijk kan vervolgen tot ze in het gevang zitten.

Is allemaal niet gebeurd. De bewoners moeten het weer eens zelf doen. Met hulp van de juridische adviesbureaus kunnen ze eind 2021 tijdens de zitting aantonen dat veel van de ingevulde variabelen niet deugen. Uit het onafhankelijke onderzoek dat door de Huurcommissie daarop wordt aangekondigd, blijkt nu dus dat de huurders volledig gelijk hebben.

Veel meer zwendel op stapel

De blijdschap is dan ook groot bij Denise. “Eindelijk”, verzucht ze. “Hier hebben we zolang voor gestreden.” En het is nog maar het begin. “Samen met Robin Hood zijn we met nog twee grote complexen van Pronkjewail bezig, hoewel ze inmiddels zijn overgenomen door een andere partij. Ook in die zaken heeft de Huurcommissie op basis van onze bevindingen eigen onderzoek ingelast. Die uitkomsten volgen snel. In totaal gaat het om meer dan 500 woningen.” En daarna is de strijd nog lang niet voorbij. “Er zijn nog veel meer complexen van dezelfde verhuurpartij met dubieuze labels.”

De kleine en grove rekensom leert dat het dan zou gaan om miljoenen per jaar. Alleen al over drie complexen van een verhuurder. Tel maar mee: 500 woningen keer 150 euro keer twaalf is 900.000 euro. En dit was in 2019 al gaande bij deze vastgoedreus, blijkt uit ons onderzoek. Oftewel: 1,8 miljoen, alleen al over de complexen die de Huurcommissie zelfstandig in onderzoek neemt. En de berekening is dus grofweg. Uit het vuistje. Kan een onsje meer of minder zijn voor de verhuurder.

Artikel gaat verder onder de foto

Een stok-foto uit het archief

Ain Pronkjewail in golden land

Dat is dus Pronkjewail, dat weer onderdeel is van een heel kartel aan verhuurders en investeerders, samen goed voor duizenden woningen. Het gremium bestaat uit onder andere beheerder Solide, de maatschappij waar huurders vooral mee te maken hebben, en een hele lading stichtingen en andere entiteiten met namen als Pronkjewail Vastgoed, Pronkjewail Investments, Beheerder Pronkjewail Vastgoed Groningen enzovoort.

De lijst is eindeloos. Allemaal gevestigd aan de Lubeckweg en pronkend op de reclameborden bij FC Groningen met teksten als ‘Haal meer uit uw vastgoed. Ontwikkeling en optimalisatie’. En met onder andere Edward Wielens, André Veldhuizen en Bert Lokken als grote mannen achter de schermen.

Definitieve uitspraak

De Huurcommissie doet aan de hand van onderzoeksuitkomsten eerdaags definitief uitspraak. Dat kan gezien de feiten maar één kant opgaan, schatten wij zo in. Zodra de uitspraak in beton (zonder isolatie) is gegoten, komen we terug met een update. In de hoop dat al die instanties hun beloftes waarmaken en dit grondig gaan onderzoeken en aanpakken. Er is niet eens nieuwe wetgeving of een supergelikt (maar amper functionerend) lokaal vergunningstelsel voor nodig. Het is nu al strafbaar.

Het volledige rapport

Psst, hier meer afleiding: