Huurders van Woldring moeten kilometers lopen voor dure en volle parkeerplek

Het kan nooit een keer normaal gaan in de Groningse verhuurwereld. Althans, zo lijkt het. Er zijn natuurlijk zat goede verhuurders. Maar er zijn ook velen die oplichten, misleiden, chanteren, intimideren en of bedreigen. In die zwendel worden ze, onder de toenemende druk vanuit politiek en media, steeds vindingrijker. Voorbeeld daarvan is de koppelverhuur met parkeerplaatsen die Woldring Verhuur hanteert.

Wie bij Woldring een stulpje wil huren, wordt regelmatig verplicht om ook een of meerdere parkeerplekken te huren voor honderd tot tweehonderd euro per maand. Zelfs als de huurder geen auto heeft. Dat is op zich al gek. Maar het wordt nog veel vreemder. De parkeerplek ligt niet om de hoek bij de woningen in hartje centrum, maar kilometers verderop bij het kantoor van Woldring aan de Friesestraatweg, pal naast de Westelijke ringweg. Is toch eem 2,5 zuivere kilometer wandelen, daar doet de huurder al snel een half uur over. Wat ook gek is: volgens Denise Zonnebeld, van Frently, worden tientallen, zo niet honderden huurders verplicht de parkeerplaats af te nemen voor veel geld, terwijl er maar plek is voor tientallen auto’s.

Kantoor van Woldring Verhuur aan de Friesestraatweg

De belastingbetaler dokt wel

Dat wordt dringen als iedereen daar zijn waggel wil parkeren. Des temeer omdat de plekken ook voor anderen toegankelijk zijn. Het terrein kan weliswaar met een hek worden afgesloten, maar dat gebeurt doorgaans niet. Zo staat de parkeerplaats woensdagmiddag vol met auto’s en busjes van bouwvakkers die hard klussen aan het enorme studentencomplex, dat naast het kantoor van Woldring en in opdracht van Woldring wordt gebouwd. Om het nog absurder te maken: huurders hebben vaak geen idee dat de parkeerplek kilometers verderop ligt. Want er wordt nogal geheimzinnig over gedaan tijdens de onderhandelingen en het ondertekenen van de contracten. Huurders hebben werkelijk geen idee.

Woldring, in eigen persoon en niet bij monde van de directeur Riegman, vertelt bijvoorbeeld tegen een huurder dat de parkeerplek eigenlijk niet bestaat. Maar dat ze hem in het contract jassen om de huurprijs omhoog te krikken. Dat is gunstig voor de huurder, zo zegt Woldring. Omdat die dan in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dat luistert nogal nauw. Een kamer mag niet te duur en ook niet te goedkoop zijn. Door het toevoegen van de parkeerplek komt de totale huur precies op het bedrag uit waarvan de wet voorschrijft dat toeslag mogelijk is. Keiharde win-win, volgens Woldring. De belastingbetaler dekt het gat. Maar de praktijk is veel weerbarstiger. Tegen een andere huurder verklaart Woldring dat het niet de bedoeling is dat de parkeerplek ook daadwerkelijk gebruik wordt.

Ingang van het parkeerterrein

Parkeerterrein op half uur lopen

Verschillende huurders maken de vreemde constructie aanhangig bij de Huurcommissie, advocaten, juridische dienstverleners en Woldring zelf. Tijdens dit proces wordt duidelijk dat het gaat om bestaande parkeerplaatsen. Niet vlakbij de studio, maar 26 Martinitorens (in de lengte) verderop. Tegen de Huurcommisie zegt Woldring Verhuur dat het een parkeerterrein betreft nabij de Friesestraatweg 175 (zijn kantoor). Hij meldt ook dat het privéterrein is en dat huurders een aangewezen plek hebben. “Andere auto’s zijn niet welkom en kunnen weggesleept worden.” Klinkt mooi, maar is gelul blijkt na uit inspectie ter plekke.

Woldring Verhuur onthult tijdens de Huurcommissiezaak nog meer. Bijvoorbeeld dat het gaat om twee afzonderlijke contracten, eentje voor de woning en eentje voor de parkeerplek. “Maar deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.” Tegelijk vindt de verhuurder dat de parkeerplek niet mee mag worden genomen in het puntensysteem. Volgens Denise Zonnebeld wil Woldring dat alleen maar omdat de Huurcommissie zich er dan niet over kan uitlaten. “Dat is de reden waarom hij met twee verschillende contracten werkt. De Huurcommissie kan eisen dat de huur van de woning naar beneden wordt bijgesteld, maar over de parkeerplek kunnen ze niks zeggen in deze constructie.”

Is die ruimte nu voor huurders of klusjesmannen?

Er gebeuren gekke dingen

We zijn in contact met een aantal huurders die dit verhaal bevestigen en onderstrepen. Om te checken of het echt om tientallen, en misschien zelfs wel honderden huurders gaat, gaan we op bezoek bij twee verschillende panden van Woldring Verhuur. In de eerste die we aandoen zitten meer dan twintig appartementen. Rondom het gebouw dwalen verschillende Poolse bouwvakkers. Bij de fietsenstalling spreken we de eerste huurder. Hij heeft geen parkeerplek gehuurd, maar hij weet dat anderen dat wel moesten doen. “Er gebeuren wel meer gekke dingen hier”, fluistert hij, zodat de aanwezige Poolse bouwvakkers niks kunnen doorbrieven naar de huurbaas.

Volgens de huurder krijgt hij regelmatig intimiderende en chanterende mailtjes. “Ik heb een paar keer een klacht ingediend, daar wordt erg naar en raar op gereageerd door Woldring, als er überhaupt al reactie komt.” Zo mailt Woldring hem meermalen dat hij van de huurder af wil omdat de andere bewoners van het pand klaar zijn met zijn gedrag. Navraag leert dat dit helemaal niet het geval is. Omdat de Poolse bouwvakkers als aasgieren om ons heen blijven cirkelen, besluiten we het gesprek voort te zetten via de mail. Ook andere bewoners laten niet het achterste van hun tong zien vanwege de aanwezige klusjesmannen. Edoch durven sommigen uit de school te klappen. Ze bevestigen stuk voor stuk de constructies.

Amper een plekje vrij voor huurders

Bang voor represailles

Zoals de jongeheer die de deur opent. Ook hij moest verplicht een parkeerplek huren, anders zou de complete huur niet doorgaan. Die verplichting komt ook terug in de verschillende huurcontracten die we inzien. Daarin wordt expliciet gesteld dat het opzeggen van de huur van het ene automatisch betekent dat de huur van het andere ook wordt opgezegd. Komt neer op: geen parkeerplek huren, dan ook geen woning. Net als de andere bewoners is ook deze huurder huiverig om lang te spreken bij de voordeur vanwege de klusjesmannen. Daarnaast wil hij, net als de anderen, niet met naam genoemd worden in het artikel, uit angst voor represailles van de verhuurder.

Verschillende huurders zijn, naar eigen zeggen, onder druk gezet om de contracten te tekenen. Het is erg lastig om een huisje te vinden in de overspannen Groningse huurmarkt. Daarom zijn woningzoekers geneigd om akkoord te gaan met dubieuze voorwaarden. Het is of dit, of nog maanden, zo niet jaren doorzoeken. Dat weet Woldring Verhuur ook en daar lijkt het bedrijf listig misbruik van te maken. Huurders moeten de parkeerplek huren en direct beslissen. Een nachtje slapen om erover na te denken is er niet bij. Ga je niet akkoord, prima, nu melden. Voor jou tien anderen en jij voorlopig nog geen huisje. Deze intimidatie-tactiek wordt volgens getuigen ook toegepast als huurders klagen of juridische stappen ondernemen.

Reactie Woldring Verhuur

Uiteraard hebben we contact gezocht met Woldring Verhuur voor wederhoor. Maar daar is het bedrijf niet echt happig op. Na meerdere bezoekjes, telefoontjes en mailtjes krijgen we twee summiere elektronische briefjes met een beknopte toelichting, of beter gesteld: een beknopte maar keiharde ontkenning van aantoonbare feiten. Volgens directeur Riegman klopt niks van onze bevindingen. Hij bezigt woorden als schrikbarend, allerlei onwaarheden en sensatiejournalistiek , maar hij wil niet vertellen wat er dan exact niet klopt. Ook de concrete vragen laat hij onbeantwoord. Wel gaat hij in de tegenaanval. Zo dreigt de directeur met het verhalen van de schade op ons naar aanleiding van deze publicatie. Dat mag uiteraard.

Tot slot stelt Riegman dat enig aandeelhouder Woldring niet werkzaam is bij Woldring Verhuur. Op papier is hij inderdaad alleen aandeelhouder. Maar van verschillende huurders horen we dat ze met Woldring zelf moeten dealen. Ook hebben we documentatie ingezien waaruit blijkt dat aandeelhouder Woldring zelf via Woldring Verhuur verhuurt. En de dude die de telefoon aanneemt op het kantoor van Woldring Verhuur meldt ook doodleuk dat de heer Woldring die dag, net als vele andere dagen, gewoon aan het werk is voor Woldring Verhuur. Het is alsof Woldring Verhuur het bestaan van de Martinitoren ontkent, terwijl iedereen die zijn ogen open heeft kan zien dat d’Olle Grieze al honderden jaren fier overeind staat.

Heb je ook problemen met de verhuurder of makelaar? Laat het ons weten!