Huurstunt uit Vries gaat rustig door met oplichten van Groningse studenten

Oplichters Huurstunt

Huurstunt verneukt studenten en andere woningzoekenden, schreven we in september. Twee maanden later heeft de gemeente, naar aanleiding van al onze publicaties, beloofd malafide ondernemers harder aan te pakken en heeft de politie er prioriteit van gemaakt. Desondanks gaat Huurstunt rustig door met oplichten.

Op de website van Huurstunt worden heel veel appartementen, studio’s en kamers aangeboden. Om in contact te komen met de verhuurder van het stulpje moet de geïnteresseerde eerst een premium-account kopen van twintig euro per maand. Dat is bij wet verboden, omdat Huurstunt zelf actief het aanbod plaatst en zodoende automatisch aan het werk is voor de verhuurder.

Verboden praktijken

Om te voorkomen dat Huurstunt twee belangen dient die van nature met elkaar in conflict zijn, namelijk die van huurder en verhuurder, mag de tussenpartij alleen maar bij de verhuurder kosten in rekening brengen. Ook geen twintig euro. Daarnaast mag Huurstunt geen betaalde contactbarrière opwerpen tussen huurder en verhuurder, maar dat doen ze wel met het premium-account.

Maar als het werkt, en je scoort wel een huisje via Huurstunt, dan is het die twintig euro waard, denken velen. Begrijpelijk, want de woningnood is hoog in Groningen en wat is een paar tientjes als je al maanden zoekt en klaar bent met thuiswonen? Niets. Klopt. Maar heel veel geld als het zomaar in de prullenbak dondert. Want dat doe je als je geld overmaakt naar Huurstunt.

Huurstunt = dikke oplichting

Het aanbod op de website is namelijk ook nog eens elkaar gejat van andere makelaars en websites, waar je wel zonder kosten rechtstreeks in contact kunt komen met de verhuurder. Vaak is het aanbod ook nog verouderd, of staat er een verkeerde beschrijving bij. Was twee maanden geleden zo en is nu nog net zo. Het huidige aanbod is weer gejat of zelfs verzonnen, blijkt bij controle.

Kortom: die twintig euro voor Huurstunt kun je beter steken in bier, Sinterklaascadeautjes of een verrassing voor je geliefde. Heb je veel meer aan. Daarbij komt dat je als je eenmaal aangemeld bent, je weer verdomd lastig van je lidmaatschap afkomt. Ze zijn telefonisch niet bereikbaar, als je langskomt gaan de gordijnen dicht, op mail reageren ze amper.

Daarbij komt ook nog eens dat aansprakelijk stellen lastig gaat. Voor twintig euro naar de rechter gaan is ook zo wat en aan wie moet je de factuur sturen? Eigenaar Frederik Alexander Kapma heeft een wirwar van BV’s met een rookgordijn aan doodlopende telefoonnummers opgezet. Dat doe je maar met één doel: zorgen dat mensen die je oplicht je niet terug kunnen pakken.

Hieronder de video van ons bezoekje aan Huurstunt in Vries eind september:

Ga het gesprek aan ( comments)