Hyena vraagt 695 euro voor kleine klotenkamer in Lewenborg: “De luxe badkamer deel je met 2 anderen”

De advertentie van Chris op Facebook

Een oud-Bedums gezegde luidt: hyena’s will never die. Is zo. Sterker: in tijden van schaarste en crises staan de echte hyena’s op. Het liefst daar waar makkelijke slachtoffers voor het oprapen liggen. Chris weet daar alles van.

Op de Facebookpagina Marktplaats van het Noorden biedt hij drie kamers te huur aan. In Lewenborg, aan de Vaargeul. Niet dat er iets mis is met de Noordelijke woonwijk, maar het is geen Haren. Eem als stukje duiding naar de lezer, die Lewenborg niet kent, toe. Doet er niet heel veel toe verder, want de locatie is geen variabel voor het puntensysteem waarop de maximale wettelijke huurprijs leunt.

Chris poept op de wetgeving

Punten als oppervlakte, aanwezige verwarming, keukentje of sanitair in de kamer of een gedeelde keuken, plee en douche tellen wel mee met de puntendeling. Net zoals met hoeveel mensen het huis gedeeld moet worden een belangrijke factor is. Het fijne van het puntensysteem is dat online tig calculators beschikbaar zijn waarmee in een paar klikken duidelijk wordt hoeveel geld de verhuurder mag vragen.

De advertentie die Chris heeft geplaatst verschaft geen duidelijkheid in alle variabelen. Zo vermeldt de aanbieder niet het aantal vierkante meters. Maar afgaande de foto’s zijn de kamers vrij klein, drie breed en vier of vijf meter lang, maximaal. Eentje heeft ook nog een schuin plafond waardoor het aantal kubieke meters erg weinig is. Wel heeft elke kamer een eigen keukentje. Dat dan weer wel.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Geen 2000 euro per maand, maar 615

Afijn, zo valt behoorlijk wat input uit de advertentie te halen voor de puntentelling. En de variabelen die niet bekend zijn, zijn ingevuld ten gunste van de verhuurder. En zelfs dan rolt er een prijs uit die niet in de buurt komt van de vraagprijs, namelijk: 203,34 euro, weliswaar exclusief. Maar alsnog heel wat anders dan 575, 675 of 695. Gelukkig hebben de meeste mensen in de reacties door dat het naar oplichting riekt.

Chris wordt uitgemaakt voor knettergek en een geldwolf. Anderen reppen over uitbuiting. Maar er zijn ook lui die anderen taggen, allicht omdat zij een onderkomen zoeken en dat is verdomd moeilijk in deze markt. En juist daarom is de wet er. Om mensen te beschermen tegen uitwassen. Tegen jakhalzen en hyena’s die misbruik maken van krapte en schaarste over de rug van mensen die in woningnood verkeren.

Misbruik maken van woningnood

Want die mensen zijn sneller geneigd om ja te zeggen tegen bizarre prijzen. Zo werkt de psyche. Sta je met de rug tegen de muur, dan is weinig te duur. Ook al is het veel te veel geld. Zoals in het geval van Chris. Die vangt straks gewoon doodleuk bijna 2.000 euro per maand voor drie kamers waar je de kont nog niet kunt keren. Alle reden om contact te zoeken met Chris met een hoop prangende vragen.

Dat gebeurt eerst via Facebook Messenger, omdat hij op Facebook de kamers aanbiedt. Maar daarop reageert Chris niet. Gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Zo levert de snelle speurtocht op Google een aantal interessante hits op. Chris is bijvoorbeeld actief op Linkedin. En op dat platform heeft hij veel gemeenschappelijke vrienden uit het Noorden. Maar geen van hen weet zijn nummer.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Kleine kamers voor heel veel geld

“Hoe kom je aan mijn nummer?”

Dut niks. Want de info die Linkedin prijsgeeft is voldoende. Zo wordt duidelijk dat Chris in Groningen bedrijfseconomie heeft gestudeerd aan de Hanzehogeschool. En dat hij tegenwoordig op zoek is naar een nieuwe uitdaging, dat doet hij vanuit Amsterdam. Daarnaast weet Google dat in Almere een BV bestaat die de naam Mekkering Beheer draagt en Groningen als statutaire zetel heeft.

En dan is ook nog Chris Mekkering directeur en enig aandeelhouder. Bingo. Moet hem wel zijn. Om het nog mooier te maken: de KvK geeft ook nog zijn mobiele nummer prijs. Helaas wordt dat niet opgenomen. Via Whatsapp reageert Chris echter wel. Aan het begin van de zaterdagavond reageert Chris op de uitleg waarom ik contact opneem en het verzoek om mij terug te bellen.

Chris wil toch niet reageren

Dat wordt zondag, belooft de ondernemer. Want hij zit in Duitsland. Daarnaast appt hij: “Maar ik was wel benieuwd hoe je aan mijn telefoonnummer komt. Want die wordt niet bij de advertentie vermeld.” Nou, via een beetje speurwerk op Google en de KvK dus. En geen tijd? Het zijn maar een paar vragen: is het je eigen pand? Werk je als tussenpersoon? Hoe kom je bij die enorme bedragen?

Dus toch maar eem verzoeken of Chris die vragen via de app direct kan beantwoorden. Zo ingewikkeld zijn ze niet. Maar geen reactie. Dat is ook de teneur van vandaag, ondanks de toezegging. Op het appje met de vraag wanneer het schikt om te bellen, zegt Chris: “Goedemorgen Willem, ik ga geen antwoorden geven op persoonlijke vragen. Veel succes met het artikel.” Dank Chris. Jij met verhuren.

Psst, hier meer afleiding: